Alkatrészgyártók hírei Gazdaság Hírek

Magyarország 2017-től gumiabroncs gyártó nagyhatalom lehet Európában

A Magyar Gumiabroncs Szövetség elnöksége üdvözli az Európai Bizottság tegnapi döntését, mely szerint, egyedi értékelés alapján jóváhagyta az újabb magyarországi zöldmezős gumiabroncs gyár létrehozásához nyújtandó kormányzati támogatást. Ezzel a magyar kormány újabb, összesen 95,7 millió eurós – megközelítőleg 29 milliárd forintos – regionális beruházási támogatást adhat a hazai gumiabroncs gyártás megerősítésére.

Illusztráció - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Ez az újabb magyarországi beruházási projekt a tervek szerint közel ezer új munkahelyet teremt Gyöngyöshalászon, amely falu az ország egyik legelmaradottabb régiójában fekszik. A befektetés ténye ismét azt bizonyítja, hogy a magyar munkaerő szakképzettségének színvonala magas, és a befektetők számára ez vonzó tényező döntésük meghozatalában.

A korábbi bejelentések alapján az új magyarországi gyár beindulása után, a teljes kapacitás elérésekor körülbelül 7 millió darab gumiabroncsot fog gyártani évente. A már bejelentett kapacitásbővítésekkel együtt 2017-től hozzávetőlegesen negyedével nőhet Magyarországon a gumiabroncs iparban közvetlenül foglalkoztatottak száma, és ha valamennyi most tervezett üzem elkészül, több mint 32 millió abroncsot fognak hazánkban évente előállítani. Érdekességképpen, ez több mint a 12%-a a 2012-es teljes európai gumiabroncs értékesítésnek.


A Magyar Gumiabroncs Szövetségről (HTA)

A Magyar Gumiabroncs Szövetség (Hungarian Tire Association – HTA) 2011-ben alakult meg hét magyarországi gyártókapacitással, illetve képviselettel rendelkező nemzetközi gumiabroncsgyártó vállalat részvételével.

Hazánkban hét gumiabroncsgyártó képviselteti magát önálló nagykereskedelmi egységgel: az Apollo-Vredestein, a Bridgestone, a Continental, a Goodyear-Dunlop, a Hankook, a Michelin és a Pirelli, egyben ők képezik a HTA tagságát, és első számú vezetői alkotják a szervezet elnökségét.

A Szövetség elsődleges küldetése, hogy képviselje a gumiabroncs iparági szereplők törvényes érdekeit Magyarországon. A HTA – a nemzeti és európai versenyszabályok folyamatos figyelemmel kísérése mellett – segíti a hazai gyártókat és nagykereskedőket abban a törekvésükben, hogy a gumiabroncsgyártással és – felhasználással kapcsolatos törvények, hazai és európai uniós szabályozások megfelelő szakmai felügyelet mellett készüljenek el.

A szervezet általános célja, hogy a gumiabroncs iparról és a gyártott termékekről minél több hasznos ismeretet adjon át a lakosság számára, tájékoztassa az iparági szereplők tevékenységéről a gazdasági és politikai élet résztvevőit, valamint hogy hozzájáruljon egy megfelelő és globálisan is versenyképes jogi és szabályozási környezet kialakításához.

A gumiabroncs iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer fő, közvetve több mint 15 ezer fő. Az iparág belföldi értékesítésének és exportjának tavalyi éves nagysága 402 milliárd forint volt.

A HTA stratégiai törekvései elérésében több hazai szakmai szervezettel kötött megállapodást és működött együtt, időrendben: GRSP Magyarország Egyesület és OBB (ORFK-Országos Balesetmegelőzési Bizottság), MABISZ (Magyar Biztosítók Szövetsége), HIPA (Nemzeti Befektetési Ügynökség) és a MASZSZ (Magyar Autós Szakmai Szövetség).

Forrás: Magyar Gumiabroncs Szövetségről (HTA)
.

(Ezt a cikket 236 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .