Gumihulladékot hasznosító üzemet hoztak létre Bátonyterenyén

Gumihulladékot hasznosító üzemet hozott létre a KGF Hungary Kft. a bátonyterenyei ipari parkban. A gépek telepítését az elmúlt héten fejezték be, a napokban pedig megkezdték a próbaüzemet. A cég 24 embert foglalkoztat majd.

A KGF Hungary Kft. gumihulladék-újrahasznosító üzeme a bátonyterenyei ipari parkban 2014. július 30-án. Magyarország első, alacsony hőmérsékletű pirolizálással működő gumihulladék-újrahasznosító üzeme kétmilliárd forintos beruházással valósult meg. A gépek telepítését ezekben a napokban fejezik be, jövő hét elején megkezdik a próbaüzemet. MTI Fotó: Komka Péter
A KGF Hungary Kft. gumihulladék-újrahasznosító üzeme a bátonyterenyei ipari parkban 2014. július 30-án. Magyarország első, alacsony hőmérsékletű pirolizálással működő gumihulladék-újrahasznosító üzeme kétmilliárd forintos beruházással valósult meg. MTI Fotó: Komka Péter

Kokas Ferenc, a KGF Hungary Kft. ügyvezetője az üzem múlt szerdai átadásán hangsúlyozta: Magyarország első, alacsony hőmérsékletű pirolizálással működő gumihulladék-újrahasznosító üzeme jött létre Bátonyterenyén.

A kétmilliárd forintos beruházás a Gazdasági Operatív Program (GOP) egymilliárd forintos támogatásával, emellett önerőből, bankhitelből, valamint az Új Széchenyi Kockázati Tőkeprogram keretéből valósult meg – tette hozzá.

Kokas Ferenc ismertette: a 12 ezer négyzetméteres üzemcsarnokban több évtized alatt fejlesztett kínai technológiával dolgoznak, az alacsony hőmérsékletű, zárt rendszerű hőbontási technológiát először alkalmazzák Európában. Az új üzemben 24 emberrel kezdik meg a munkát, a későbbiekben 30-ra szeretnék emelni a létszámot.

Évi 6 ezer tonna gumiabroncs hulladékot dolgoznak fel, és hasznos, piacképes termékeket állítanak elő belőle – mondta az ügyvezető, hozzátéve: a végtermék hajómotorokban, dízelgenerátorokban felhasználható pirolízis olaj, a fekete műanyag termékek festékanyagául szolgáló pirolízis korom, a gumiabroncsokban lévő acélszálból pedig fémipari alapanyag lesz.

A pirolitikus eljárásban 420-440 fokon nyerik ki a gumiból a hasznos részeket. Kokas Ferenc arra is, hogy a köztudatban tévesen gondolják égetésnek a pirolízis technológiát, az valójában hőbontás, mert a folyamat oxigénszegény környezetben, zárt térben zajlik.

Nagy-Majdon József (Fidesz-KDNP), Bátonyterenye polgármestere fontosnak nevezte a kis- és középvállalkozók támogatását, mert nem lehet arra számítani, hogy ebbe a térségbe több száz, több ezer embernek munkát adó beruházások települnek. Nagy-Majdon József arra is emlékeztetett, hogy azon a területen, ahol megépült a KGF Hungary üzemcsarnoka, pár évvel ezelőtt még nádas volt Bátonyterenyén.

Forrás: MTI  (bdu \ egr \ gtr)
.

(Ezt a cikket 244 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?