A 2014. július 18. és július 20. közötti hétvégén jellemzően az alábbi, a közúti közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők.

Szombaton szinte zavartalan lesz a napsütés, csak néhol lehet zápor vagy zivatar. Az ország egész területén kánikula várható. Vasárnap 30 és 35 fok között alakul a csúcshőmérséklet. Csak északkeleten fordul elő egy-egy zápor.

Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

 M0

  • A 12+500-14+000 km szelvények között a jobb pályatesten baleseti helyreállítás miatt előre láthatóan még 2014. 07. 30-ig tart a H3 haladósáv lezárása kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • A 43+600-47+510 km szelvények között mindkét pályatesten burkolatjavítás miatt 2014. 07. 13. és 2014. 07. 20. között a H1, H2 haladósávok felváltva lezárásra kerülnek mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;
  • A 60-75 km szelvények között mindkét pályatesten burkolatjavítás miatt 2014. 07. 14 és 2014. 07. 20. között a H1, H2 haladósávok felváltva lezárásra kerülnek mobil tereléssel, 60 km/h sebességkorlátozás mellett.

M3

  • A 219+700 és a 221+050 km szelvények között a jobb pályatesten a 2014. április 2-án kezdődött hídépítés még tart, emiatt az előző és a leállósáv le van zárva kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett. Az előző és a leálló sávon betonfal van elhelyezve;
  • A 222+100-220+800 km szelvények között a bal pályatesten a 2014. április 3-án kezdődött hídépítés még tart, emiatt az előző és a leállósáv le van zárva kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 80 km/h sebességkorlátozás mellett. Az előző és a leállósávon betonfal van elhelyezve.

M5

  • A 63+588 km szelvénynél mindkét pályatesten hídjavítás miatt az előzősáv zárására kerül sor, kiépített fix tereléssel (éjszaka is), 60 km/h sebességkorlátozás mellett. A forgalom folyamatossága a leállósávra történő sávelhúzással 2-2 sávon biztosított.

M7

  • A 71-90 km szelvények között mindkét pályatesten sövényvágást végeznek az elválasztósávban mobil tereléssel 80 km/h sebességkorlátozás mellett.

A többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek.

A felsoroltak tájékoztató jellegűek: Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket!

Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani!

Tájékoztató

Az Ukrajnába történő be-és kiutazással kapcsolatos tanácsok, információk a Külügyminisztérium Külgazdasági és Külügyminisztérium Konzuli Szolgálat honlapján, a „konzuliszolgalat.kormany.hu” oldalon olvashatóak. Jelenleg Kijevbe és az ország más – középső és nyugati – régióiba, így a Kárpátaljára történő beutazásnak nincs akadálya, de a külföldiek számára az óvatosság Ukrajnában mindenütt indokolt.  A kelet-ukrajnai Donyeck és Luhanszk megyék egyes területein fegyveres összetűzések zajlanak, tartós a feszültség, gyakoriak az erőszakos megnyilvánulások, illetve bűncselekmények. A Konzuli Szolgálat javasolja a magyar állampolgároknak, hogy e megyékbe ne utazzanak be, mert életük és testi épségük veszélybe kerülhet, és konzuli segítség nyújtására sem nyílik lehetőség.

A nyugat-európai országokban elkezdődött szabadságolási időszak és iskolai szünet miatt főként Ausztriából és Németországból érkező vendégmunkások, valamint a turisztikai céllal utazók számának növekedésével kell számolni – főleg a hétvégén – az utakon és a határátkelőhelyeken.

A péntektől vasárnapig várható magasabb nappali hőmérsékletre tekintettel javasoljuk az utazóknak, hogy megfelelő mennyiségű folyadékról gondoskodjanak a várakozások időszakára.

Horvátország 2013. július 1-jén csatlakozott az Európai Unióhoz, melynek következtében a határátkelőhelyeken a vámellenőrzés megszűnt, azonban a személyellenőrzés nem. Ez azt jelenti, hogy magyar állampolgárok továbbra is érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel léphetnek át az államhatáron. A kiskorúaknak is szükséges érvényes személyi igazolvánnyal vagy útlevéllel rendelkezniük!

Kamionstop:

Július első szombatján életbe lépett életbe a nehéz tehergépjárművek meghosszabbított forgalomkorlátozása, melynek következtében a nyári kamionstop szombaton este 22 óra helyett már délután 15 órakor elkezdődik. A tehergépkocsik júliusban és augusztusban – főszabály szerint – szombat délután 15 óra és vasárnap este 22 óra között nem közlekedhetnek a magyarországi utakon. A kamionstopot az érintett szakminiszterek veszélyhelyzetben felfüggeszthetik. Az intézkedésre az utóbbi években az országos tiszti főorvos által elrendelt, legalább másodfokú hőségriasztás adott okot.

Az országos tiszti főorvos másodfokú hőségriasztást adott ki, amely péntektől vasárnapig van érvényben, ezért a nehéz tehergépkocsik hétvégi forgalomkorlátozását erre az időre eltörlik. A kánikula miatt, egészségvédelmi okokból tehát ezek a járművek is korlátozás nélkül közlekedhetnek a hétvége mindkét napján (2014 július 19.-20. Forrás: MTI – A szerk.).

A közúti határátkelőhelyek várható forgalma:

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyei közül Letenye autópálya határátkelőhelyen várható forgalomnövekedés péntek délutántól szombat délutánig a kilépő, valamit vasárnap kora reggeltől délutánig a belépő irányban a horvátországi üdülési szezon miatt.

Az esetlegesen kialakuló várakozás a 30 percet előreláthatólag nem éri el.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein várakozás kialakulására nem kell számítani.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein várakozás kialakulására nem kell számítani.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen péntek déltől késő estig, valamint szombat délelőtt kell megnövekedett forgalommal számolni a kilépő irányban, amely 60 percnél nagyobb várakozás kialakulását várhatóan nem eredményezi. A belépő irányban vasárnap déltől lehet estig várakozás kialakulásával számolni, amely elérheti a 30-60 percet. A várakozási idő a Röszke autópálya határátkelőhelyen kialakult várakozási idő függvényében tovább növekedhet.

A teherforgalomban a be-és kilépő irányokban lehet várakozás kialakulásával számolni a hétvégén, melynek mértéke a 30 percet várhatóan nem haladja meg.

Csongrád megye

Nagylak közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban csütörtöktől szombatig a kilépő irányban 60-120 perc, vasárnap pedig belépő irányban szintén 60-120 perc várakozási idő kialakulásával kell számolni.

A személyforgalomban 60 perc várakozás kialakulásával számolunk.

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban péntek kora délutántól a kilépő irányban várható megnövekedett forgalom, melynek következtében akár 120-180 perc várakozás is kialakulhat. A várakozási idő függvényében lehet számolni tereléssel Ásotthalom és Tompa közúti határátkelőhely felé. Vasárnap kora délutántól estig a belépő irányban alakulhat ki várakozás, melynek mértéke elérheti a 60 percet.

Röszke autópálya határátkelőhelyen a teherforgalomban csütörtöktől szombatig a kilépő irányban 60 perc, vasárnap pedig belépő irányban 60 perc várakozási idő kialakulásával kell számolni.

Ásotthalom közúti határátkelőhelyen napközben a terelés időszakában 60-120 perc várakozási idő kialakulásával számolunk, míg 30-60 perc várakozással lehet számolni személyforgalomban az átkelőhely megnyitása után reggel a belépő irányban és a zárást megelőzően este a kilépő irányban.

Békés megye

A személyforgalomban várakozás kialakulásával nem számolunk. A teherforgalomban Gyula közúti határátkelőhelyen a kilépő irányban alakulhat ki várakozás a hétvégén – a hétvégi kamionstop időszakát kivéve -, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is. A hétvégét követően pedig belépő irányban kell számolni várakozás kialakulásával, melynek mértéke elérheti a 60-120 percet is.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban 18-án, pénteken 12 órától 20 óráig kilépő irányban 60 perc, 19-én szombaton 08 órától 12. óráig kilépő irányban 60 perc, illetve 12 órától 16 óráig 120 perc. Vasárnap 20-án, 23 órától 21-én hétfőn 10 óráig a ki és belépő irányokban 60 perc várakozás kialakulásával számolunk.

A személyforgalomban várakozás kialakulásával nem számolunk.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

Az ukrán viszonylatú határátkelőhelyeken, a hétvégén a személyforgalomban a reggeli órákban a kilépő, az esti órákban pedig a belépő irányban alakulhat ki várakozás, amely elérheti a 30 percet.

Beregsurány közúti határátkelőhelyen várakozás kialakulásával lehet számolni a hétvégén a személyfogalomban napközben be- és kilépő irányban, melynek mértéke várhatóan 30-60 perc lehet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni főként vasárnap déltől hétfő hajnalig, amely a 60-120 percet is elérheti a kilépő irányban a buszforgalom élénkülése miatt. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyforgalomban belépő irányban a jövő héten szerda estétől, péntek reggelig, melynek mértéke akár 60-90 perc is lehet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás kilépő irányban várható, melynek mértéke akár 30-60 perc is lehet, esetenként azonban ezt is meghaladhatja.

A személyforgalomban közlekedőknek napközben alternatív útvonalként a 07.00-19.00 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 08.00-16.00 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk.

Az utasoknak javasoljuk, hogy tájékozódjanak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon.

A határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására és a szükséges kapacitással fognak üzemelni. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozások csökkentése érdekében.

ORFK Kommunikációs Szolgálat
Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 350 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?