Júniusban és az első félévben is nőtt a forgalomba helyezett új autók száma Magyarországon – közölte a Magyar Gépjárműimportőrök Egyesülete (MGE) és a Carinfo.hu a DataHouse adataira hivatkozva.

ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor
ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

A hatodik hónapban 6243 új személygépkocsi került forgalomba, 25,3 százalékkal, 1261 darabbal több, mint egy évvel korábban. Az első félévben összesen 32 992 új autót helyeztek forgalomba, 21,4 százalékkal többet mint tavaly ilyenkor.

Bővült a kis haszonjárművek piaca is: a múlt hónapban 1139 ilyen járművet helyeztek forgalomba, 52,3 százalékkal többet, mint 2013 júniusában, az első fél évben forgalomba helyezett 7022 új kis haszonjármű 50,8 százalékkal több az egy évvel korábbinál. Az MGE szerint a kishaszonjármű-piacot továbbra is jelentősen ösztönzi a növekedési hitelprogram, a forgalom már elérte a válság előtti időszak 70-75 százalékát.

A júniusban forgalomba helyezett 331 új nagy haszonjármű 5,8 százalékkal több, mint egy évvel korábban, de 33,8 százalékkal elmarad a két évvel korábban forgalomba helyezett 500-nál. Idén január-júniusban összesen 2053 új nagy haszonjárművet helyeztek forgalomba, 19-cel többet, mint tavaly az első félévben, de 2,5 százalékkal kevesebbet a két évvel korábbinál.

Júniusban 240 új motorkerékpárt helyeztek forgalomba Magyarországon, 4,3 százalékkal többet, mint egy évvel korábban. Az első félévben 1106 új motorkerékpárt helyeztek forgalomba, ami 2,9 százalékkal kevesebb az egy évvel korábbinál. Az MGE szerint a motorkerékpár-piac továbbra is gyenge, emiatt is szükségesnek látják a közúti használatú motorok regisztrációs adójának reálisabb meghatározását.

Az egyesület kiemelte: a javítók és szervizek esetében az a jogszabályváltozás, amely megengedi a cégautó javítási számlájában szereplő anyagköltség 50 százalékának levonását, már érzékelhetően növelte a legális szervizek forgalmát.

Az MGE közleménye felhívja a figyelmet arra, hogy a személygépjárművek és a kishaszon járművek adatainak közlésekor új piaci megközelítést alkalmaznak az első félév végétől, amely a reexport hatását is figyelembe veszi. A teljes darabszámból kivonják a forgalomba helyezést követő két hónapon belül a forgalomból kivont új gépjárművek számát, hogy kiszűrjék a reexport torzító hatását – mondta Erdélyi Péter, az MGE ügyvezető elnöke az MTI kérdésére.

Így júniusban a teljes forgalomba helyezett darabszámnál mintegy 10 százalékkal kevesebb, 5624 volt azon autók száma, amelyeket nem vontak ki a forgalomba helyezést követően két hónapon belül, ami 28,1 százalékos növekedést jelent 2013. júniusának azonos módon számított adatához képest. A kishaszon járművek száma a kivonás után 1139 darab volt júniusban, ami 52,3 százalékkal több, mint a tavalyi adat – derül ki az MGE közleményéből.

Féléves szinten idén 28 920 személygépkocsit helyeztek forgalomba Magyarországon úgy, hogy nem vonták ki a forgalomból két hónapon belül. Ez 22,9 százalékos növekedés a tavalyi év azonos módon számított adatához képest. Összesen 6137 kishaszon járművet helyeztek forgalomba az első hat hónapban leszámítva a két hónapon belül kivont járműveket, ami 57 százalékos növekedés a 2013-as év azonos időszakához képest – olvasható a közleményben.

Forrás: MTI  (hvk \ gde \ gpp \ kho)
.

(Ezt a cikket 165 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?