CIG Pannónia: a szállítmányozásban a lopás okozza a legnagyobb kárt

A szállítmánybiztosítási piacon a lopások okozzák a legnagyobb kárt, amelyek többsége szervezett módon zajlik – állapítja meg a CIG Pannónia biztosító elemzésében, amelyben a fuvarozókra és a szállítmányukra leselkedő veszélyeket vizsgálta.

Kamionok haladnak az M1 autópályán 2014 május 5-én Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

Az MTI-hez szerdán eljuttatott összegzésében a biztosító felhívja a figyelmet arra, hogy új lopási trükk terjed a kelet-közép-európai utakon az utóbbi fél évben: a szervezett bűnbandák menet közben, a mozgó kamionról pakolják ki a rakományt.

Az átlagos kár 10 millió forint, egy-egy szállítmány teljes kirablása azonban akár 80-90 millió forintos kárt is okozhat – állapítja meg a CIG Pannónia Első Magyar Általános Biztosító Zrt.

A közleményben megjegyzik: a rakományok kifosztására specializálódott bűnbandák jellemzően az értékes árukról bennfentes információkat szerezve – vagy a járműveket figyelve – célzottan csapnak le. Az ilyen támadásaiknak elsősorban a nemzetközi forgalmat bonyolító kamionok vannak kitéve, amelyek olyan termékeket – például márkás ruházatot, vagy elektronikai cikkeket – szállítanak, amelyek könnyen értékesíthetőek a feketepiacon.

A kamionszállítmányok ellen elkövetett bűncselekmények a legtöbb esetben a sofőr kényszerítésével, vagy a ponyva felvágásával történnek – ismerteti a biztosító.

A balesetek és a nem megfelelő szállítási körülmények szintén jelentős kárt okozhatnak a rakományban – mutat rá a közlemény.
A szállítás legtöbb kárral járó mozzanata az áruk fel- és lerakodása, de a megfelelő rögzítés hiánya, az elégtelen csomagolás, a nem megfelelő hőmérséklet, illetve páratartalom is gyakran okoz pár százezer forintos károkat a rakományban – összegezte a CIG Pannónia.

Forrás: MTI  (ghg \ guz \ gfp)
.

(Ezt a cikket 269 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?