A vadonatúj Nissan NP300 Navara a munkabíró pick-upok 12. generációja, amely amellett, hogy megtestesíti a Nissan kiválóság iránti elhivatottságát és tökéletes megoldást nyújt a szegmens kihívásaira, a komfort, a kényelem és fejlett technológiák új dimenzióját kínálja. A Nissan kishaszongépjárművek gyártásában szerzett 80 éves tapasztalatának, valamint a márka legendás megbízhatóságának köszönhetően az NP300 Navara az autójuktól sokat elváró magánszemélyek és vállalkozók igényeit egyaránt kielégíti. A Nissan szándéka, hogy az új Navarát minden földrész számára a helyi fogyasztók igényeire szabja. Európai változatáról, és bevezetésének időzítéséről egyelőre nem áll rendelkezésre bővebb információ.

A vadonatúj modellt rendkívül versenyképes üzemanyag-fogyasztás, jobb gyorsulás, könnyebb kezelhetőség, merevebb és tartósabb váz, valamint modern, de robosztus kialakítás és határozott formaterv jellemzi.

A hajtáslánc-teljesítmény fokozásának és a tömeg csökkentésének köszönhetően sikerült csökkenteni az autó fenntartási költségeit. Az új modell külsején is csinosítottak: csökkent a tetőmagasság, valamint nőtt a szabad magasság és rakodási felület.

Az egyes piacok igényeinek megfelelően a Nissan Navara több karosszériatípusban és többféle hajtáslánccal lesz kapható: keskenyebb és szélesebb karosszériájú, extra és dupla fülkés, valamint össz- és kétkerék-meghajtású változat is elérhető lesz.

Az ázsiai piacra szánt NP300 Navara szembeötlő és jellegzetes külső megjelenéséhez a LED-es nappali menetfénnyel kialakított, bumeráng alakú lámpatestek is hozzájárulnak. Az övvonal krómozott díszléce és a visszapillantó tükrökbe épített irányjelzők még tovább erősítik a modell dizájnját. A különleges új színek (Savannah Yellow és Earth Bronze) kiemelik az autó egyedülálló, egyszerre életerős és városi karakterét.

A modell belső kialakítása is megújult. A műszerfalat a középkonzoltól az ajtókig tartó lendületes, háromdimenziós kialakítású felületek jellemzik, amelyek a tágasság érzetét keltik. Emellett a Nissan tervezői csapata úgy dolgozta ki a modell belsejét, hogy az a kategória új etalonja legyen: finom vonalú mérőórák, kellemes tapintású kormánykerék, alumíniumot idéző középkonzol-keret, valamint finoman megmunkált varratokkal ékesített ülések kápráztatják el az utasokat.

Az autó utasai megtapasztalhatják az előnyöket, melyeket a szabadidő-autók gyártásában piacvezető Nissan nyújt: a könnyen kezelhető, ergonomikus dizájnt, a kiváló minőségű anyagok felhasználását, a könnyebb ki- és beszállást, valamint a kifinomultságot és láthatóságot. Összességében a modell belső tere tágas és kényelmes: komfortérzetet biztosít munka közben, a jól elkülönített tér pedig a családi utazások során elősegíti a nyugodt pihenést. Az anyagválasztás és a választékos kidolgozás (például a duplaöltések) jól kifejezik a modell minőségét és kifinomultságát.

„Mióta 1933-ban elkészítettük a márka első kishaszongépjárművét, több mint 14 millió ügyfelünk használta a Nissan pick-upjait a családja, a kollégái vagy a rakománya szállítására, sokszor emberpróbáló körülmények között is” – nyilatkozta Andy Palmer, a Nissan vezető tervezési igazgatója. – „A Nissan pick-upok gyakran fontos eszközül szolgálnak a közösségek számára, és sokrétűbb funkciókkal kell rendelkezniük, mint szinte bármelyik másik jármű. Nem könnyű megalkotni egy jó kishaszongépjárművet, azonban az NP300 Navara kifejlesztése során felhasználtuk a Nissan 80 év alatt összegyűjtött tapasztalatát, majd még több kényelmi funkciót adtunk hozzá, végül pedig a szabadidő-autók által ihletett megoldásokkal gazdagítottuk annak érdekében, hogy igazán kiemelkedő modell jöjjön létre.”

„Az új Nissan NP300 Navara új mércét állít fel a pick-upot használó ügyfelek számára fontos jellemzők, vagyis a teljesítmény, a tartósság, a sokoldalúság és az üzemeltetési költségek terén” – magyarázta Andy Palmer.

Az ázsiai modell műszerfalán több, könnyen leolvasható mutató, valamint egy nagy, egyszerűen kezelhető funkciókkal ellátott középkonzol is található, amelyek a kormánykeréken elhelyezett kezelőgomboknak köszönhetően vezetés közben is könnyedén és biztonságosan elérhetők. A műszerfalon magas felbontású, színes TFT kijelzők is találhatók, amelyek segítségével a vezető hozzáférhet az iránytűhöz, az utcaszintű navigációhoz, az üzemanyag-fogyasztáshoz, a zenelejátszóhoz és a rádióhoz. A testre szabható funkcióknak köszönhetően többnyelvű vezetéstámogató funkciók, figyelmeztetések, karbantartási emlékeztetők és más funkciók is elérhetők.

Bár a modell belső kialakítása rendkívül kényelmes, az NP300 Navarát úgy tervezték, hogy könnyedén és magabiztosan tudjon nagyobb rakományt szállítani, valamint könnyű legyen a be- és kipakolás. Az NP300 Navara nagy szilárdságú alváza és laprugós felfüggesztése jól bírja az intenzív napi használatot, így megfelel a pick-up-tulajdonosok elvárásainak. Az NP300 Navara továbbfejlesztett jellemzői közé tartozik a csökkentett fordulókör-sugár is, hiszen városi vezetéskor kiemelkedően fontos a mozgékonyság és az irányíthatóság.

Az NP300 Navara hajtáslánca fokozott teljesítményt, alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást és károsanyag-kibocsátást biztosít, valamint a pick-upok kategóriájának legkiemelkedőbb dinamikus fékrendszerét kínálja. A motorkínálatot a kategória legjobb üzemanyag-hatékonysági és károsanyag-kibocsátási értékei jellemzik, ezek azonban nem mennek a lenyűgöző teljesítmény és gyorsulás rovására. Az NP300 Navara a Nissan 2,5 literes, négyhengeres DOHC dízelmotorával és 2,5 literes, négyhengeres benzinmotorral is elérhető. Az új 2,5 literes, négyhengeres DOHC dízelmotor legnagyobb teljesítménye 3600-as fordulatszámon 140 kW és 120 kW, maximális nyomatéka 2000-es fordulatszámon 450 Nm és 403 Nm, emellett a motor elektromos működtető egységgel ellátott turbófeltöltője még jobb teljesítményt biztosít.

Az előző ázsiai modellhez képest az üzemanyag-fogyasztás csaknem 11%-kal javult.

Az összkerékmeghajtás akár menet közben is aktiválható. A dinamikus menetstabilizáló rendszer (VDC), az aktív fékes önzáró rendszer (ABLS), a visszagurulás-gátló, valamint a hegymeneti elindulást segítő rendszer fokozzák az összkerékmeghajtás által nyújtott vezetési élményt és biztonságot.

Az NP300 Navara hétsebességes automata és hatsebességes kézi sebességváltóval is kapható lesz. A hétsebességes automata sebességváltó alacsony sebességen alacsony üzemanyag-fogyasztást és jobb gyorsulást, valamint szélesebb sebességtartományokon magasabb áttételi arányt, zökkenőmentesebb gyorsulást és váltást biztosít. A hatsebességes kézi sebességváltó alacsonyabb fokozatról magasabb fokozatra váltáskor alacsonyabb üzemanyag-fogyasztást biztosít, az optimalizált váltási ütem pedig elősegíti a gyors és könnyed váltást.

Összességében az új Nissan NP300 Navara a flottatulajdonosok és a magánszemélyek számára munka közben kiemelkedő hatékonyságot, útközben pedig kényelmet biztosít. Ez annak a magas színvonalú mérnöki munkának köszönhető, amely a modellt merev és tartós vázzal, kiemelkedő teljesítményű hajtáslánccal, valamint lenyűgöző belső és külső dizájnnal látta el, ezzel biztosítva, hogy a tulajdonosok örömüket leljék az autóban.

„Biztosak vagyunk benne, hogy a vadonatúj Nissan NP300 Navara minden piacon azonnal a kishaszongépjármű-tulajdonosok álomautójává fog válni. A lenyűgöző dizájn, a hatékony teljesítmény, a robusztus kialakítás és a tartósság lehetővé teszi majd ügyfeleink számára, hogy kompromisszumok nélkül dolgozzanak és éljék mindennapjaikat. Az NP300 Navara hű marad a Nissan komoly múltra visszatekintő pick-upjaihoz, és a márka minden modelljéhez hasonlóan innovációt és élményt biztosít” – tette hozzá Andy Palmer.

Forrás: NISSAN
.

(Ezt a cikket 230 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?