Balesetek Hírek Sofőrök

Felfüggesztett fogház a kukásautó halálos balestet okozó vezetőjének

Tíz hónap, egy év próbaidőre felfüggesztett fogházbüntetésre ítélte a Debreceni Járásbíróság hétfőn azt a férfit, aki tavaly januárban tolatás közben a szemétszállító autóval nekinyomta kollégáját egy villanyoszlopnak Hajdúsámsonban, a férfi belehalt sérüléseibe – közölte a Debreceni Törvényszék szóvivője az ítélethirdetés után az MTI-vel.

Kukásautó áll a Somogy megyei Iharosban, miután tolatás közben villanyoszlopnak nyomta a járművön dolgozó egyik férfit. A balesetben súlyosan megsérült embert a zalaegerszegi kórházba szállították. MTI Fotó: Varga György
Egy hasonló eset történt 2012 januárjában a Somogy megyei Iharosban, ahol egy kukásautó tolatás közben villanyoszlopnak nyomta a járművön dolgozó egyik férfit. MTI Fotó: Varga György

Tatár Tímea hozzátette: a bíróság a vádlottat 2 év 6 hónapra eltiltotta a járművezetéstől és kötelezte a 193 ezer forintos bűnügyi költség megfizetésére. Vágó Zsolt bíró indoklásában kiemelte: a vádlott elmulasztotta a KRESZ azon szabályának betartását, miszerint hátramenet esetén – ha azt a személy és vagyonbiztonság megkívánja – irányító személyről kell gondoskodni.

A végzetes manőver idején ez mindenképpen indokolt lett volna, a hajdúsámsoni zsákutca ugyanis lejtett, az utat hó és jég borította, a villanyoszlop pedig csaknem két méterre állt a kerítésektől – fejtegette a bíró hozzátéve: a vádlott azonban éppen azt a kollégáját tévesztette szem elől, akinek irányítania kellett volna a tolatást.

A bíróság a tanúvallomások alapján megállapította azt is, hogy a két segítő a tolatás megkezdése előtt leszállt a járműről, a sértett pedig már a manőver megkezdése után szállhatott vissza a fellépőre. A Debreceni Járásbíróság a szakértői véleményt elfogadva kimondta azt is: sem a visszapillantó tükrökben, sem a járműre felszerelt hátratekintő videorendszerben nem lehetett észlelni, hogy valaki tartózkodik a fellépőn.

A szemétszállító járművön nem volt olyan biztonsági berendezés sem, amely letiltotta volna a tolatást, ha valaki a fellépőn áll.

A bíróság az ítélet kiszabásakor súlyosító körülményt nem talált. Enyhítő körülményként értékelte ugyanakkor, hogy a vádlott 36 éven keresztül, másfél millió kilométert vezetett balesetmentesen.

Az ítélet nem jogerős, az ügyész tudomásul vette a döntést, a vádlott és védője azonban 3 nap gondolkodási időt kért.

Forrás: MTI  (btár \ bdó)
.

(Ezt a cikket 378 alkalommal tekintették meg.)

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .

Ads Blocker Image Powered by Code Help Pro

Reklámblokkoló észlelve!!!

Azt észleltük, hogy bővítményeket használ a hirdetések blokkolására. Kérjük, támogasson bennünket a hirdetésblokkolók kikapcsolásával!

Powered By
CHP Adblock Detector Plugin | Codehelppro

Figyelem! Falkavaró tartalom!

Az oldalon felkavaró és megrázó tartalmak jelenhetnek meg! Az erre érzékenyeknek és kiskorúaknak az oldal megtekintése nem ajánlott!