Hírek Közút Külföld

Közbeszerzési eljárást hirdetett Románia a Bors-Berettyószéplak autópályaszakaszra

Közbeszerzési eljárást hirdetett a román állam az észak-erdélyi autópálya részét képező Bors-Berettyószéplak szakasz befejezésére, amely eddig mintegy félig készült el – közölte a román autópálya-kezelő útügyi társaság.

Az A3-as autópálya félbehagyott szakasza a romániai Berettyószéplaknál 2012. november 20-án. Tovább késnek az autópálya észak-erdélyi szakaszának építési munkálatai, miután a román kormány 2012-re előirányozott költségvetési tétele elégtelennek bizonyult a tervezési és kivitelezési munkálatokra. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Az A3-as autópálya félbehagyott szakasza a romániai Berettyószéplaknál 2012. november 20-án.       MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Románia 1,46 milliárd lejt (333 millió eurót) költene az autópályaszakasz befejezésére – írta kedden a román Mediafax hírügynökség.

Július 9-ig adható le a pályázat, és a hatóságok a legalacsonyabb árat kínáló vállalkozást bízzák meg a kivitelezéssel, amit az odaítéléstől számított 54 hónap alatt kell elvégezni.

A Bors és Berettyószéplak (Suplacu de Barcau) közötti autópályaszakasz hossza 64 kilométer, és a munkálatoknak eddig mintegy felét végezte el az amerikai Bechtel, amellyel időközben a román állam felbontotta az észak-erdélyi autópálya megépítésére vonatkozó szerződést.

A bukaresti hatóságok 2003-ban a román állam számára kedvezőtlen szerződést kötöttek az amerikai vállalattal, amely csak 52 kilométert épített meg Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Gyalu (Gilau) között az eredetileg 415 kilométeresre tervezett, Brassót (Brasov) Borssal összekötő, és Észak-Erdélyt átszelő autópályára.

A román kormány tervei szerint az észak-erdélyi autópálya kizárólag román költségvetési forrásokból, ezért nagyon lassú ütemben, várhatóan csak Marosvásárhely (Targu Mures) és Bors között épül meg. A Marosvásárhely és Brassó közötti szakaszról lemondtak egyelőre. A 415 kilométeres észak-erdélyi autópályának eredetileg 2012-re kellett volna megépülnie.

Forrás: MTI  (kbu \ hbl \ gry)
.

(Ezt a cikket 235 alkalommal tekintették meg.)

5 tengelyen biztos kézzel

Jármű kártörténeti lekérdezés:

CarVertical

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .