Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: a benzin ára tovább emelkedhet

A Reuters adatközlése alapján a május 19 – május 23-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 2,2%-kal nőtt, a gázolajnál 0,5%-os volt az árcsökkenés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban változatlan volt. A piaci árak és az árfolyam változását figyelembe véve május 28-án, szerdán  a benzin ára várhatóan 0-2 forinttal emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan nem változik.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten 111-112 dollár/hordó között változott, heti átlagban 0,7 dollárral lett drágább. Az emelkedő árakat elsősorban az orosz-ukrán konflliktus újabb éleződése és a líbiai problémák okozták. A Brent és a WTI ára egyaránt emelkedett, a két olajfajta közötti árkülönbség csökkent (6,2 dollárra).  A különböző piacokon a benzin ára követte a Brent olajár változását.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a május 19 – május 23-a közötti időszakban 2,2%-kal növekedett, az észak-nyugat-európai piacon 1,1%-os, az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 1,6%-os volt az emelkedés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,5%-kal került lejjebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és a ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon alig mozdultak az árak. A forint árfolyama az május 19 – május 23-i héten 222 Ft/dollár körül ingadozott, összességében nem módosult a megelőző heti átlaghoz képest.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 1,5-2,5% közötti áremelkedés mutatható ki, a gázolajnál 0-0,4% közötti volt az árak csökkenése. Ezen a héten az árfolyam nem befolyásolta a piaci üzemanyagárak forintban mért árát.

A tőzsdei piaci folyamatok hatására összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzin ára várhatóan kb. 2 forinttal emelkedik, de elképzelhető, hogy a pénteki, május 23-i 2 forintos áremelés miatt nem változik az ár. A gázolajnál nem várható változtatás.A fenti adatok alapján a benzin ára 416 forint/liter körüli szintre emelkedhet, a gázolaj ára pedig 423 forintos szinten marad. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára nem változott, a gázolaj ára 1,5%-kal emelkedett.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek ennél kicsit gyorsabban emelkedtek, ezért 0,2%-kal kevesebb benzint és 1%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendek azonosnak.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 157 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .