Bosznia-Hercegovina – árvíz: Szállítási feladatokban segítenek a magyar katonák

Szállítási feladatokban segítik az EUFOR magyar katonái az árvíz elleni védekezést Bosznia-Hercegovinában.

Magyarország százezer homokzsákot küld Bosznia-Hercegovinába, ahol Szerbiához hasonlóan kritikus az árvíz okozta helyzet. MTI Fotó: Máthé Zoltán
Magyarország százezer homokzsákot küld Bosznia-Hercegovinába, ahol kritikus az árvíz okozta helyzet. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Somogyi Péter, alezredes az EUFOR kontingens Többnemzetiségű Zászlóalj magyar kontingensparancsnoka az MTI-nek kedden elmondta: az ország egyharmada víz alatt áll. Bosznia-Hercegovina múlt pénteken kora este kérte az EUFOR hadműveleti központjának segítségét. A feladat teljesítésével a magyar lövészszázadot bízták meg. A magyar katonák szombaton Szarajevóból az északi részen fekvő Maglaj városába vittek el egy civil segélyszállítmányt. Vasárnap pedig egy tizenkét gépjárműből álló konvojjal egy angol mentőcsoportot juttattak el a repülőtérről egy északkeleti városba.

Az EUFOR parancsnokság és a kontingens is Szarajevó melletti Butmir táborban van. Mint az alezredes elmondta, hogy Szarajevóban és a táborban nincs árvízveszély. Ugyanakkor elmondta, hogy az ottani folyók vízszintje is több helyen megemelkedett, amely veszélyezteti a hidakat és Szarajevó közlekedését.

Székács József százados, az EUFOR magyar lövészszázadának parancsnoka aki a szállítási feladatok teljesítő katonákkal a helyszíneken segített, az MTI-nek azt mondta: mindenkit, még a hatóságokat is váratlanul érte ez a katasztrófahelyzet, mivel Bosznia-Hercegovina domborzati viszonyaiból kiindulva az áradások nem szokványosak, akkor sem ha gyorsan sok csapadék hullik le. Bosznia északi és északkeleti részén rendkívül súlyos a helyzet – tette hozzá a százados.

Zlatko Legumdzija külügyminiszter hétfőn közölte: az ország lakosságának egynegyedét közvetlenül érinti az öt napja tartó vihar és árvíz. Mintegy egymillió embernek nem volt ivóvize, több mint 100 ezer lakóház dőlt össze vagy rongálódott meg súlyosan. A kárfelmérés még folyik, de az már biztos, hogy 230 iskola és egészségügyi intézmény vált használhatatlanná. A halálos áldozatok számáról akkor adnak hivatalos jelentést, amikor mindenhol visszahúzódik a víz – fűzte hozzá.

A külügyminiszter a károkat az 1992-95-ös boszniai háború pusztításához hasonlította. A Száva folyón újabb árhullámra számítanak.

A hatóságok jelentése szerint mintegy félmillió embernek kellett elhagynia otthonát. Meg nem erősített hírek szerint az országban legalább 30 áldozata van az áradásnak és a földcsuszamlásoknak.

Hétfőn a Dnevni Avaz című boszniai újság internetes oldalán azt írta: Bosznia-Hercegovinában keddre nemzeti gyásznapot hirdettek a természeti katasztrófa áldozatainak emlékére.

A Magyar Honvédség 2004 óta vesz az Európai Unió EUFOR ALTHEA műveletében. Jelenleg mintegy 160 magyar katona szolgál az EU Bosznia-Hercegovinai műveletében. A misszió törzsfőnöki posztját már évek óta magyar tábornok tölti be.

Hende Csaba honvédelmi miniszter tavaly decemberben a szarajevói Butmir táborban tett látogatása során azt mondta: Magyarország számára nemzeti érdek Bosznia-Hercegovina stabilitása, ezért a Magyar Honvédség a továbbiakban is szinten tartja az országban állomásozó magyar kontingens létszámát.

Forrás: MTI  (bkdi \ bdó)
.

(Ezt a cikket 240 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?