RÉSZLETEK A MICHELIN MAGYARORSZÁGI TEHERABRONCSGYÁRTÁSÁNAK LEÁLLÍTÁSÁRÓL

2014 május 6-án a vállalat bejelentette munkatársainak, hogy magyarországi ipari jelenlétének átalakítását tervezi budapesti teherabroncsgyártásának leállításával, megtartva ugyanakkor nyíregyházi termelőegységét, amelyben továbbra is nagyteljesítményű, szupersport kategóriás, Michelin márkájú személyabroncsokat gyárt.

A  Taurus, Riken és Kormoran márkájú, középkategóriás teherabroncsok budapesti gyártása a tervek szerint 2015 közepén ér véget.

A tervezett lépéseket a változékony és alacsony növekedési kilátásokkal rendelkező európai teherabroncspiacok indokolják, melyek a válságot megelőző évhez viszonyítva 23%-al csökkentek, valamint a vállalat gyártási kapacitásfeleslege, amelyre a Michelin-nek reagálnia kell ahhoz, hogy növelni tudja versenyképességét és fenn tudja tartani növekedését Európában.

A budapesti teherabroncsgyár a privatizációt követő időszakban, az elmúlt tizennyolc évben, folyamatosan fejlődött, egyre javuló teljesítményt nyújtva, de jelenleg teljes kapacitásának 70%-án működik, amely nem tartható fenn. Ezen kívül, az üzem a főváros belső kerületében található, egy kormányzati, pénzügyi, kultúrális és oktatási intézményeket magába foglaló, a nagy tehergépjárművek forgalmától védett terület utolsó nagy termelő egységeként. A szomszédos beépített területek nem teszik lehetővé a további bővítést, az elavult technológia pedig jelentős modernizációt igényelne. Az említett tényezők együttes megléte alapján viszont, a gyár további fejlesztése nyereséges és fenntartható módon nem lehetséges, gazdaságilag nem indokolt.

A Michelin Hungária megkezdi az első egyeztetéseket az üzemi tanács és a szakszervezet képviselőivel, a hivatalos konzultációk előkészítéseként. A vállalat számára elsődleges, hogy maximális támogatást nyújtson dolgozóinak a sikeres elhelyezkedéshez. Minden munkatársat arra fognak ösztönözni, hogy aktívan vegyen részt a vállalat által nyújtott támogatási programban.

A Michelin Csoport megerősíti, hogy hosszútávon kívánja magyarországi tevékenységeit folytatni: nyíregyházi, nagyteljesítményű, szupersport Michelin személyabroncsokat gyártó egysége jelenleg is fontos szerepet tölt be európai tevékenységében. Tovább működteti a Közép- és Dél-Európát ellátó váci logisztikai bázisát, valamint alapanyag kereskedelemmel foglalkozó stratégiai egységét a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Tuzséron. A vállalatcsoport 2013-ban hozta létre Budapesten új irányító szervezetét, amely világszinten koordinálja alsó-kategóriás személyabroncs márkáinak kereskedelmét, s a Michelin márka személy, teher- és mezőgazdasági abroncs kereskedelme is változatlanul folytatódik a hazai piacon.

A vállalat tárgyalásokat kezdeményez az állami szektor képviselőivel május végéig, hogy megvitassák, milyen módon tud a Michelin fővárosi telephelyének helyreállításával hozzájárulni a hosszútávú városfejlesztési célokhoz. A vállalat elkötelezett aziránt, hogy aktív szerepet játsszon olyan fenntartható gazdasági tevékenységek támogatásában, melyek munkahely teremtésre alkalmasak, összhangban a főváros és a nyolcadik kerület városrendezési terveivel.

Tények & Számok

A Michelin Csoport privatizálja az állami tulajdonú Taurus vállalatot: 1996
A Michelin magyarországi alkalmazottainak száma: 1650 fő
Michelin Hungária nettó árbevétele: 183,5 milliárd Ft
Michelin magyarországi telephelyek: 4
  • Nyíregyháza:    nagyteljesítményű, szupersport Michelin személyabroncs gyártás
  • Budapest:         középkategóriás teherabroncs gyártás
  • Vác:                 regionális logisztikai központ
  • Tuzsér:             alapanyag kereskedelmi egység
Alkalmazottak száma a budapesti teherabroncsgyárban: 512 fő
A budapesti teherabroncsgyár termékei: Kormoran, Taurus, Riken márkájú teherabroncsok
A gyár termékeinek piacai: Közép-európai piacok, Oroszország
A Michelin Csoport beruházásai a budapesti teherabroncsgyárban: 35 millió euró
A Michelin Csoport teljes magyarországi beruházása: 302,7 millió euró

Forrás: MICHELIN
.

(Ezt a cikket 218 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?