Heti üzemanyagárak: 3-4 forintos árcsökkentés jöhet

A Reuters adatközlése alapján az április 28- május 4-i héten a benzin ára a mediterrán piacon heti átlagban 2,7%-kal csökkent, a gázolajnál 2%-os volt az áresés. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt, heti átlagban 0,4%-kal erősödött. A piaci árak és az árfolyam változását figyelembe véve május 7-én, szerdán  a benzin ára 4-5 forinttal, a gázolajé 3-4 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az árdöntések azonban számos más, az olajvállalatok tényleges beszerzéseinek és működési költségeinek alakulásától függnek, A piaci változások regisztrálását több cég (pl. Bloomberg, Platts, Reuters) végzi, az árjegyzések között esetenként nagyobb eltérés is lehet. A GKI Energiakutató Kft. a Reuters árjegyzései alapján végzi el az árváltozás előrejelzéséhez tartozó számításokat.

A Brent kőolaj ára a héten kis lépésekkel ingadozott, heti átlagban 0,4 dollárral lett olcsóbb. Az árcsökkenést egy kedvező líbiai hír, valamint az amerikai üzemanyag-készletek gyors emelkedése idézte elő, majd pénteken az USA kedvező makrogazdasági adata hatására ismét emelkedésbe fordult az olajár. A WTI ára a héten erősebben csökkent, mint a Brent-é, ezért a két olajfajta közötti árkülönbség kissé emelkedett. A különböző piacokon az üzemanyagok nem követték az olajár kis változásait, hanem jelentősen mérséklődött a tőzsdei ár. Az európai benzinexport lehetőségei a nagy amerikai készletemelkedés után mérsékeltebbekké váltak, de az Egyesült Államok keleti partjainál a készletszint jóval kedvezőtlenebb, mint az országos átlag. A dél-európai piacon Szaúd Arábia nagy mennyiségű benzin vásárlását jelentette be. A dízel esetében az európai piacokon továbbra is a világ legnagyobb olajkereskedője, a Vitol vásárolja fel a piacra kerülő dízel nagy részét, ahogy ez egész áprilisban is jellemző volt.

A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon az április 28- május 4-e közötti időszakban 2,7%-kal csökkent, az észak-nyugat-európai piacon 2%-os, az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 2,3%-os volt a mérséklődés. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2%-kal került lejjebb, az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 1,8-1,8%-os volt az áremelkedés. A forint árfolyama az április 28- május 4-i héten 222 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 1 dollár kb. 1 forinttal került kevesebbe a megelőző heti átlaghoz képest.

Az április 28- május 4-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti heti átlagos ára 109,5 dollár/hordóra mérséklődött a megelőző heti 109,7-es átlaghoz képest.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 2,3-2,7% közötti árcsökkenés mutatható ki, a gázolajnál 2,2-2,5% közötti volt az árak esése. Ezen a héten az árfolyam erősödése a piaci üzemanyagárak csökkenését felerősítette. 

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – azt valószínűsítik, hogy a benzin kiskereskedelmi átlagára 4-5 forinttal is csökkenhet, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára várhatóan 3-4 forinttal mérséklődhet. A fenti adatok alapján a benzin ára 417 forint/liter körüli szintre kerül, a gázolajé pedig 421 forint/liter körül mozoghat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 2,5%-kal, a gázolaj ára 1,7%-kal emelkedett.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek ennél lassabban emelkedtek, ezért 1%-kal kevesebb benzint és 0,5%-kal kevesebb gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni, mint egy évvel ezelőtt.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják a ThomsonReuters árjegyzései alapján. A változások figyelembe vételéhez a legtöbb nagy olajcég nem a Reuters, hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek és egyéb költségek figyelembe vételével alakítja ki. (Ezt állapította meg egy korábbi versenyhivatali vizsgálat.) Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árváltoztatásai eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 201 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?