Alkatrészgyártók hírei Hírek Statisztikák

Kétszámjegyű növekedést mértek az európai gumiabroncspiacon

Az Európai Gumiabroncs- és Gumigyártók Szövetsége (European Tyre and Rubber Manufacturers Association – ETRMA) adatai szerint az ágazat az idei év első negyedévében csaknem az összes gumiabroncs szegmensben kétszámjegyű növekedést ért el – közölte a Magyar Gumiabroncs Szövetség (HTA) az MTI-vel csütörtökön.

Tapadás szélsőséges körülmények között is!
Illusztráció – Fotó: Karsai Attila – hungarokamion.hu

A lakossági szegmens eladásai 10 százalékkal, 51 milliárd euróra, a teherautó- és buszabroncseladások pedig 16 százalékkal emelkedtek, és meghaladták a 2,17 milliárd eurót az első negyedévben. A mezőgazdasági gumiabroncsok értékesítése 7 százalékkal 499 millió euróra, a motorkerékpár és robogó ágazaté pedig 12 százalékkal 3 milliárd euróra nőtt az egy évvel ezelőttihez képest – közölték.

Az európai szövetség szerint a gyártók 2014-ben 3-4 százalék körüli növekedéssel zárhatják az évet. Tagjaik között van az Apollo Vredestein, a Bridgestone Europe, a Continental, a Goodyear Dunlop Tires Europe, a Hankook, a Michelin vagy a Pirelli.

Az EU-n belül az iparág közvetlenül több mint 360 ezer dolgozót alkalmaz, és további 800 ezer munkahelyet támogat a kapcsolódó szektorokban.

Az ETRMA tagjainak bevételét a 2012-es évben 46 milliárd euróra becsülik, melynek éves szinten akár 5 százalékát kutatás-fejlesztésre fordítják.

Magyarországon jelenleg három vállalat rendelkezik gumiabroncsgyártással foglalkozó üzemegységgel, a Bridgestone Tatabányán, a Hankook Rácalmáson, és a Michelin Budapesten és Nyíregyházán. Egy gyártónak, a Continentalnak autóipari alkatrészek előállítására szakosodott üzemegységei vannak.

A gumiabroncs iparág belföldi értékesítése és exportja tavaly 387 milliárd forint volt. Az iparágban foglalkoztatottak száma Magyarországon közvetlenül mintegy 5 ezer fő, és közvetve több mint 15 ezer fő.

Forrás: MTI  (hvk \ gfp)
.

(Ezt a cikket 193 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .