Bár a statisztikák szerint az elmúlt évtizedben évről-évre csökken az ittas vezetők száma Magyarországon, a közúti baleseti adatok között még mindig gyakori ok az alkoholos befolyásoltság. A legfrissebb statisztikák szerint 2014. első negyedévében nőtt az ittasan okozott balesetek száma: a tavalyi 268 esettel szemben az év első három hónapjában 307 ember okozott személysérüléses közúti közlekedési balesetet szeszesital fogyasztása után. Szomorú tény, hogy többnyire nem az elkövetők az áldozatok, hanem sok esetben ártatlan emberek. A „Józan Húsvét” országosan összehangolt ellenőrzési akció alapvető célkitűzése a megelőzés.

A Nemzeti Közlekedési Hatóság kiemelt feladatának tartja a prevenciót, vagyis a megelőző tájékoztatást olyan nem mindennapi információkkal – főleg közlekedéspszichológiai tényezőkre vonatkozóan -, amelyekkel nem gyakran találkozhatnak az állampolgárok. Az alkohollebontás folyamatával, a drogok hatásaival és a mikroalvással foglalkozó szórólap éppen e célból készült a Nemzeti Közlekedési Hatóság Közúti Gépjármű-Közlekedési Hivatalának pszichológus kollégái bevonásával.
 
A tévhitek eloszlatása talán az egyik legmeghatározóbb feladat:
  • „Egy pohár, az semmi”: nem igaz, hiszen már 0.05-0.06 ezrelékes véralkoholszint mellett is észlelhetők az alkohol hatásai. (koncentrációs képesség gyengülése, reakcióidő növekedése, kiszámíthatatlan viselkedés)
  • „Egy korsó sör kevésbé árt meg, mint egy feles”: nem igaz, hiszen egy korsó átlagos sör 20 g alkoholt tartalmaz, ezzel szemben pedig fél dl tömény ital 16 g-ot. 
  • „A kávé, a hideg zuhany és a mozgás kijózanít”: előbbiek nem gyorsítják fel a szervezetünkben a lebontást, mindezek csak pillanatnyi felfrissülést okozhatnak, amely azt a téves érzést kelti bennünk, hogy kijózanodtunk, ez azonban közel sincs így!
A felszívódás időtartamára vonatkozóan szintén kevés információval rendelkeznek a gépjárművezetők. A tájékoztató szóróanyag segít az értékek meghatározásában, és útmutatást nyújt a megfelelő vezetési állapot eléréséhez.
 
Az alkohol erőteljesen befolyásolja az emberi képességeket és készségeket a gépjárművezetés során. Ezeknek a tényezők pedig éppolyan lényegesek az autó irányításához, mint a jármű hibátlan műszaki állapota.
 
  • Érzékszervek: beszűkült látótér, szemmozgás és a szem alkalmazkodásának lassulása a változó fényviszonyokhoz, a különféle távolságokhoz.
  • Észlelés: figyelmi problémák, környezeti ingerek érzékeléséhez szükséges idő hosszabbodása, a sebesség- és a távolságbecslés romlása.
  • Mozgás: a vezetéshez szükséges kéz- és lábmozgások összehangolásának és a finommozgások végrehajtásának nehézsége.
  • Gondolkodás: az ingerek és információk nem megfelelő módon történő érzékelése és feldolgozása, valamint a döntési és végrehajtási folyamatok elégtelensége.
 
Mivel a prevenció mellett a szankció is hangsúlyos, hatékonyabban és eredményesebben tudunk együttműködni a Rendőrséggel és az Országos Polgárőr Szövetséggel, közösen segítve elő a biztonságos közlekedést a közutakon.
 
A személygépjárművek megfelelő műszaki állapota csökkentheti a veszélyt, ezért úgy véljük, a műszaki állapotellenőrzés ugyanolyan fontos, mint az alkoholos befolyásoltság felmérése.
 
Az akció során nemcsak a gépjárművekre, hanem a biciklisekre is gondoltunk, hisz az utóbbi időben a kerékpározás igencsak elterjedt hazánkban. Mivel a kétkerekű közlekedési eszközök használatában is sok rizikó rejlik, fontos a szabályok megfelelő szintű ismerete és a KRESZ előírásainak betartatása az ő esetükben is.
 
A szezonális jelenlét és az utakra való kivonulás tehát elengedhetetlen közlekedésbiztonsági szempontból. Április 17-én és 18-án a megyei (fővárosi) kormányhivatalok közlekedési felügyelőségeinek munkatársai az adott megyei (fővárosi), illetve helyi rendőri szervekkel, és a helyi polgárőr szervezetekkel együtt összesen 67 helyszínen lesznek megtalálhatóak az országban.
 
 Az ittas vezetés veszélyeivel kapcsolatos tájékoztató kiadvány itt letölthető.
.
Forrás: NKH
.

(Ezt a cikket 192 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?