Távközlési szolgáltatók szerint rossz irányba tett lépés az EP döntése a roamingdíjakról

Rossz irányba tett lépésnek nevezte az Európai Parlament (EP) döntését a roamingdíjakról az európai távközlési hálózatüzemeltető szolgáltatók szövetsége (ETNO).

roamingdijak_az_eubanAz április 3-ai közleményében a szövetség úgy vélte, hogy az aznapi parlamenti szavazás nem szolgálja az Európai Bizottság (EB) által kitűzött gazdasági növekedés és munkahelyteremtés célját.

Az április 3-án elfogadott távközlési jogszabálycsomag értelmében az EP jövő év december 15-től eltörölné a külföldi mobiltelefonálásért és hívásfogadásért fizetendő felárat, a roamingdíjat, és a netsemlegesség fogalmának megteremtésével megtiltaná az internetszolgáltatóknak, hogy akadályozzák vagy lassítsák egyes internetes szolgáltatások működését.

Az ETNO elismeri, hogy szűkös határidők között kellett megfogalmazni egy bonyolult javaslatszöveget, de véleményük szerint a netsemlegesség körüli módosítások, a fogyasztók jogainak elmaradt harmonizációja Európában és a roamingdíjazáshoz köthető változások túlzott terhet rónak az EU telekommunikációs szektorára.

Luigi Gambardella, az ETNO elnöke szerint a döntés árt az európai digitális iparágnak, a gazdasági növekedésnek és a munkahelyteremtésnek. Luigi Gambardella szavai szerint bíznak benne, hogy az EU döntéshozói a további munka során felismerik ezeket a veszélyeket, és megerősítik, hogy az EU a gazdasági növekedésre keres megoldást és nem akar „populista intézkedéseket” hozni.

Az ETNO álláspontja szerint a csütörtöki EP jogszabályváltozások károsan hatnak új, innovatív internetes termékekre és mostani szolgáltatásra is. A netsemlegesség lehetetlenné tenné az internetes hálózatok hatékony kezelését, ha minden szolgáltatás azonos prioritást élvezne a hálózati kapacitások megítélésénél.

A szövetség szerint az EU szabályozásoknak a gyors vezeték nélküli hálózatok terjesztésében kellene segítenie, és a hálózati hozzáférést szabályozó célzott és arányos előírások kidolgozásának kellene elsőbbséget élvezniük. Az ETNO szerint ez vissza nem térő lehetőség, hogy javuljon a szektor versenyképessége, amely a fogyasztók érdekeit is szolgálná.

Az MTI érdeklődött Magyar Telekomnál a csütörtöki eseményekről, de a Magyar Telekom kommunikációs igazgatósága szerint az EP szavazása kapcsán, a későbbi szabályozás részleteinek ismerete nélkül a Magyar Telekom még nem alakította ki végleges álláspontot, viszont tudnak az ETNO közleményéről is.

Forrás: MTI (ggl \ gte)
.

(Ezt a cikket 230 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?