Nem épül autópálya Brassó és Marosvásárhely között

Nem épül meg az észak-erdélyi autópálya Brassó és Marosvásárhely közé tervezett szakasza, legfeljebb négysávosra szélesítik a jelenlegi országutat – közölte csütörtökön az Adevarul hírportál Dan Sova román közlekedési miniszter egy televíziós interjúját idézve.

Az A3-as autópálya félbehagyott szakasza a romániai Dólyánál 2012. november 20-án. Tovább késnek az autópálya észak-erdélyi szakaszának építési munkálatai, miután a román kormány 2012-re előirányozott költségvetési tétele elégtelennek bizonyult a tervezési és kivitelezési munkálatokra.- MTI Fotó: Czeglédi Zsolt
Az A3-as autópálya félbehagyott szakasza a romániai Dólyánál 2012. november 20-án.
MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

A szaktárca vezetője szerint a forgalom nem indokolja, hogy Marosvásárhelytől Brassó felé (vagyis a Székelyföld közvetlen közelében) folytassák az autópályát, arra viszont lát esélyt, hogy uniós forrásokat irányítsanak a meglévő út kiszélesítésére és elválasztó korláttal való felszerelésére.

A román kormányfő által decemberben ismertetett autópálya-stratégiából kiderült, hogy a Székelyföldet érintő másik autópálya, a Marosvásárhelyt Moldvával összekötő, a Gyergyói-medencét átszelő sztráda megépítésére sem lesz pénz a következő öt évben. Ez utóbbi székelyföldi autópálya esetében is elkészült a megvalósíthatósági tanulmány, de Sova túlzásnak nevezte a 9 milliárd eurós előirányzott költséget, és bejelentette: hamarosan újabb tanulmányt rendel.

A Nagyvárad-Marosvásárhely-Brassó útvonalon haladó észak-erdélyi autópálya megépítésére 2004-ben kötött szerződést a román kormány az amerikai Bechtellel, amit tavaly bontottak fel. Uniós források nélkül ugyanis a román költségvetés nem tudta finanszírozni az építkezést, így a 415 kilométeres sztrádából alig 52 kilométert adtak át a forgalomnak. Ezért a részért és néhány további félkész szakaszért Románia 1,2 milliárd eurót fizetett a Bechtelnek.

A Romániai Magyar Demokrata Szövetség (RMDSZ) kormányzati részvétele egyik feltételeként megállapodott Victor Ponta miniszterelnök szociáldemokrata pártjával az észak-erdélyi autópálya építésének folytatásáról, az Aranyosgyéres (Campia Turzii) és Marosvásárhely közötti szakaszra helyezve a hangsúlyt.

A Borbély László, az RMDSZ politikai alelnöke, Maros megyei parlamenti képviselő a koalíciós egyezségre alapozva úgy vélekedett: két-három éven belül elkészül az észak-erdélyi autópálya Aranyosgyéres-Marosugra (Ogra) közötti szakasza. Ezúttal az európai kohéziós alapokból akarják finanszírozni az építkezést.

Dan Sova közlekedési miniszter ígérete szerint a jövő hónapban írják ki a versenytárgyalást az Aranyosgyéres-Marosugra-Marosvásárhely autópálya megépítésére.

Forrás: MTI  (hbl \ gry)
.

(Ezt a cikket 284 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?