Járműipari kutatás-fejlesztési központ épült Borsodnádasdon

A borsodnádasdi Ples Zrt. kutató-fejlesztő és nemzeti járműkerék-biztonsági mérő és tanúsító központot létesített, a másfél milliárd forintba került létesítményhez a cég az Új Széchenyi Terv pályázatán 881 millió forint támogatást nyert – közölte a a társaság az MTI-vel csütörtökön, azt követően, hogy átadták a központot.

uj_szechenyi_tervA tájékoztatás szerint a Ples Járműalkatrészgyártó, Szolgáltató és Kereskedelmi Zrt. elsősorban kamionok, pótkocsik, autóbuszok, nehéz járművek felnijeinek gyártására szakosodott, 170 embert foglalkoztat, a járműipari vállalat borsodnádasdi gyára az egyedüli olyan üzem Közép-Kelet-Európában, amely acélból állít elő haszongépjárművekhez való kereket.

Lóránt Péter vezérigazgató arról szólt, hogy bár a cég nem tartozik az európai kerékgyártók nagyjai közzé, ám évente így is 400-500 ezer kereket készít. Közlése szerint még ebben az évben legalább ugyanennyit költenek majd fejlesztésre.

A héten átadott kutató-fejlesztő központtal, valamint a kerékfejlesztéshez nélkülözhetetlen, korszerű tesztelő és készregyártó berendezések üzembe állításával kettős cél valósult meg. Egyrészt a kutató-fejlesztő központ a Magyarországra beérkező on és off road kerekeket minősített vizsgaközpontban TÜV irányelveknek és előírásoknak megfelelően minősíti és vizsgáztatja, másrészt az új eszközökkel olyan saját fejlesztésű egyedi termékek gyártását is megkezdhetik, amelyeket a nagy szériaszámú, de tömegtermékek gyártásával foglalkozó gyártók nem tudnak gazdaságosan gyártani, mert a technológiájuk átállítása egy-egy új termékre nehézkes és költséges lenne.

Így a gyártási folyamatok és költségek jelentősen csökkenhetnek, ami a cég piaci pozíciójának jelentős javulását eredményezi.
A 2012-es üzleti évben 4 milliárd 394 millió forint nettó árbevétel mellett 329 millió forint mérleg szerinti nyereséget ért el a borsodnádasdi gyár.

Forrás: MTI  (biy \ gtr)
.

(Ezt a cikket 258 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?