Hírek Külföld Országok közlekedése Tudnivalók Útdíj

Kiterjesztik a teherautók úthasználati díját Németországban

Németországban kiterjesztik a tehergépkocsikra kivetett úthasználati díjat.

Az ideális: 2 sáv kamion - 1 sáv személyautó
Kamionok haladnak egy német autópályán.

A kedden bejelentett döntés szerint 2015-től a 7,5 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után kell díjat fizetni, és 1000 kilométerrel növelik a díjfizetési kötelezettség alá vont szakaszok hosszát a kétszer kétsávos autóutak hálózatában.

A rendszer kiterjesztésétől évente legkevesebb 700 millió euró plusz bevételt várnak – mondta berlini tájékoztatóján Alexander Dobrindt közlekedési miniszter.

A csaknem 13 ezer kilométeres német autópálya-hálózat használatáért már 2005 óta fizetni kell a 12 tonna össztömeg feletti tehergépjárművek után, és 2012-ben 1135 kilométernyi főutat is fizetőssé tettek. A bevétel jelenleg évente 4,5 milliárd euró.

A minisztérium tervei szerint 2018 közepére a főúthálózat egészére kiterjesztik a teherautók díjfizetési kötelezettségét.

A kormányzó konzervatívok és szociáldemokraták koalíciós megállapodása alapján az autópályák használatáért a külföldi autósoknak is fizetniük kell majd. A közlekedési minisztérium még a nyári szünet előtt bemutatja az őket terhelő sztrádahasználati díj bevezetésének tervét, és várhatóan már az idén megalkotják a rendszer elindításához szükséges jogszabályokat – mondta Alexander Dobrindt.

Az új díjat 2016-tól szedik majd be a külföldi autósoktól – tette hozzá.

Forrás:  MTI  (pbm \ gfp)
.

(Ezt a cikket 801 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .