Jövőbe mutató gyártás-szervezési változásokról döntött a Volkswagen Csoport

A Volkswagen jelentősen átszervezi nemzetközi termelési hálózatát. Ennek keretében 2016-tól Lengyelországban gyártják a Crafter utódját, amelyhez Wrześniában épül új, a tervek szerint 2016 második felében beinduló üzem. E beruházásával a Volkswagen Haszonjárművek legalább 2.300 új munkahelyet teremt. 2016-tól Wolfsburg mellett Hannoverben is megkezdődik a Volkswagen Tiguan összeszerelése, a Porsche Panamera új generációja pedig teljes egészében a vállalatcsoport lipcsei gyárában készül majd.

„A Crafter lengyelországi gyártásáról szóló döntésünkkel könnyű haszonjárműveink termelésének stratégiai újjászervezését készítjük elő” – hangsúlyozta Dr. Leif Östling, a Volkswagen AG igazgatótanácsának a haszongépjárművek területéért felelős tagja. „A Crafter a világ minden feltörekvő piaca számára optimális termék, amelynek segítségével a Volkswagen Haszonjárművek töretlenül haladhat tovább világméretű gyártóvá válásának útján” – folytatta Östling.

Września mintegy ötven kilométerre keletre fekszik Poznańtól, s a már működő ottani gyár mellett a Volkswagen Haszonjárművek immár második termelési helyszínének ad majd otthont Lengyelországban. Poznańban már több mint egy évtizede gördülnek le a Caddy család tagjai a szerelőszalagról. Dr. Eckhard Scholz, a Volkswagen Haszonjárművek igazgatótanácsának szóvivője így kommentálta: „Kiváló tapasztalatokat szereztünk Lengyelországban a Caddy gyártása során, s Września régiója is optimális gazdasági, infrastrukturális és munkaerő-piaci környezettel szolgál.” A jövőbeni gyár 220 hektáron terül el, karosszéria- és fényezőüzemből, illetve végszereldéből áll majd. Az építkezés a tervek szerint 2014 végén, míg a termelés 2016 negyedik negyedévében indul.

A Volkswagen 2016-tól a keresztmotoros platformra épülő Volkswagen Tiguan gyártásával kívánja kihasználni a felszabaduló hannoveri kapacitást. A termelés átszervezése annak magasabb fokú rugalmasságát szolgálja, amit a Volkswagen Csoport meglévő és újonnan létesülő üzemei fokozatos modulrendszerű átalakításával tervez megvalósítani.

Mindez a Porschéra is érvényes, a sportautó-márka ugyanis 2016-tól teljes egészében Lipcsében készíti majd Panamera családjának új generációját. A sorozat 2009-es piaci bevezetése óta e modellek fényezett karosszériaszerkezete a Volkswagen hannoveri gyárából érkezett elő- illetve végszerelésre a Porsche szászországi üzemébe. A Volkswagen Csoport termelési rendszerének átszervezése keretében várhatóan 2016-tól indul a Panamera karosszériák lipcsei gyártása és fényezése, ahol a vállalat már rendelkezik a bővítéshez szükséges alapterülettel.

Forrás: Volkswagen Haszonjárművek
.

(Ezt a cikket 198 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?