Átadták Európa legnagyobb gumiabroncs újrafutózó üzemét Nyíregyházán

Átadták Európa legnagyobb kapacitású tehergépjármű gumiabroncs újrafutózó üzemét Nyíregyházán pénteken.

abroncsSomlai Sándor, a beruházó nyíregyházi Marso Holding Kft. résztulajdonos ügyvezető igazgatója az avatáson elmondta: a 2105 négyzetméter alapterületű ipari létesítményben évente 30 ezer gumiabroncsot futózhatnak újra.

Európában a legnagyobb kapacitású üzem eddig 25 ezer abroncs újrafutózására volt képes, s ezt a mennyiséget a nyírségi termelőegység fokozatosan, a megrendelői igények szerint néhány év alatt éri majd el és szárnyalja túl – tette hozzá. Az idén 13 ezer darab, 650 millió forint értékű teherautó gumiabroncsot futóznak újra.

A korszerű, a legmodernebb nyugat-európai gépekkel felszerelt Marso-üzem közel 200 millió forint befektetéssel épült. A fejlesztéshez a cég 50 százalékos arányú európai uniós pályázati támogatást nyert az Új Széchenyi Terv észak-alföldi operatív programja keretében.

Az üzemcsarnok a hozzá tartozó raktárakkal, irodával és szociális blokkal három hónap alatt készült el, a nyíregyházi Fémszerkezet Építő és Szerelő Kft. kivitelezésében.

Az automata termelő berendezéseken, köztük a lézeres bevizsgáló állomáson, tizennégy új dolgozó kapott munkát.

Kovács Ferenc (Fidesz-KDNP) Nyíregyháza polgármestere az átadáson kiemelte: a város önkormányzata azzal segítette a beruházás megvalósítását, hogy a Marso Holding Kft. telephelyét bevonta a szomszédos, 106 hektáros ipari parkjának területébe, elősegítve ezzel pályázatának sikerét.

Somlai Sándor az MTI munkatársának elmondta: a gumitermékeket gyártó és forgalmazó Marso Holding Kft. jelenleg 250 embernek ad munkát.

A helyi magánbefektetők által 2005-ben alapított társaság 2012-ben 16 milliárd forint árbevételt ért el, egymilliárddal növelte előző évi forgalmát. A 2013-as esztendő mérlege még most készül, s az előzetes számok alapján nagy valószínűséggel megközelítik a korábbi árbevétel-növekedés mértékét.

Az ügyvezető igazgató megemlítette még, hogy a magyar piacon egy év alatt leselejtezett teherautó gumiabroncsok két százalékát tudják ezentúl újrahasznosítani, s ezzel hozzájárulnak a környezet védelméhez is.

Forrás:  MTI  (bbag \ gfp)
.

(Ezt a cikket 198 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?