Jellemzően az alábbi, közlekedést befolyásoló körülményekkel találkozhatnak a közúti forgalomban résztvevők 2014. március 15-16. közötti hétvégén.

m35-m3-felhajto-201402Szombaton kezdetben még folytatódik a napos, tavaszi idő, majd délután egy hidegfront miatt nyugatira-északnyugatira fordul a szél és viharossá fokozódik. A front átvonulását záporok kísérik, de egy-egy zivatar sem kizárt. Délen akár még 20-21 fokot is mérhetünk.

Vasárnapra jó 7-8 fokkal gyengülhet a nappali felmelegedés, viharos marad a szél és a gyakran erősen felhős égből több helyen, több alkalommal kialakulhat eső, zápor.

A gyorsforgalmi utak hétvégi közlekedésbiztonsága érdekében a következő tájékoztatást adjuk:

M1: 2014.03.10-2014.03.17 között mindkét pályatesten a 12+200-66+500 km szelvények között burkolatjavítás miatt a haladósáv zárására kerül sor mobil tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

M3: 2014.03.10-2014.03.16 között napközben 08.00-15.00 közötti időben mindkét pályatesten a 103-130 km szelvények között az elválasztó sávban szemétszedés és a belső korlát mosása miatt az előző sáv mozgó tereléssel történő zárására kerül sor, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

M6: 2014.03.10-2014.03.31 között a jobb pályatesten az 50+000-51+200 km szelvények között javítási munkák miatt a haladó- és a leállósáv zárására kerül fix mozgó tereléssel, 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

2014.03.10-2014.03.16 között a jobb pályatesten a 30+630, a 39+837, az 57+416 km szelvényeknél rutin karbantartási munkák miatt a leállósáv zárására kerül fix mozgó tereléssel, 100 km/h sebességkorlátozás mellett; Várhatóan a jobb pályatesten a 82+750 és a 92+700, a bal pályatesten a 93+250 km szelvénynél víztartási próba miatt a haladó sáv zárására kerül sor fix tereléssel, 60, illetve 80 km/h sebességkorlátozás mellett;

A többi gyorsforgalmi úton hétvégi munkálatokat nem terveztek. A felsoroltak tájékoztató jellegűek: Kérjük, figyeljék a híradásokat és a közúti jelzéseket!

Az esetleges balesetek helyszínén a helyszínelés és a mentési munkálatok idején forgalomkorlátozásra, terelésekre, útlezárásra is kell számítani! 

Türelmesen és körültekintően vezessenek! Biztonságos és balesetmentes közlekedést!

A határforgalom 2014. március 14. és március 20. között az alábbiak szerint alakul:

Ukrajnába való utazás esetén a Külügyminisztérium változatlanul javasolja az előzetes körültekintő tájékozódást.

A nemzeti ünnep miatt előreláthatólag a szokásosnál többen indulnak útra, hogy felkeressék a határon túli nemzeti emlékhelyeinket és a megemlékezések helyszíneit, illetve ápolják a családi kapcsolataikat. Elsősorban a román határszakasz határátkelőhelyein alakulhatnak ki rövidebb várakozások március 15-én reggel és este a be-, illetve a kilépő irányokban.

A kamionstop 2014. március 15-én 08 órától  március 16-án 22 óráig tart, így a teherforgalomban várakozások alakulhatnak ki elsősorban Tompa, Röszke, Nagylak, Ártánd és Záhony közúti határátkelőhelyeken, pénteken és hétfő hajnalban.

Szerbiában 2014. március 16-án előre hozott parlamenti választásokat tartanak, ami kismértékben növelheti a hétvégén a szerb viszonylatban a közúti határátkelőhelyek személy és járműforgalmát.

Zala megye

Zala megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Somogy megye

Somogy megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Baranya megye

Baranya megye határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Bács-Kiskun megye

Tompa közúti határátkelőhelyen, pénteken délutántól késő estig kell megnövekedett forgalommal számolni a kilépő irányban, amely 30 percnél nagyobb várakozás kialakulását várhatóan nem eredményezi. A belépő irányban vasárnap déltől lehet estig várakozás kialakulásával számolni, amely várhatóan nem éri el a 30 percet. Teherforgalomban a be- és kilépő irányban pénteken estig, illetve hétfő reggel lehet 30-60 perc várakozással számolni.

Csongrád megye

Nagylak közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban péntektől estig, továbbá hétfő hajnaltól várakozás kialakulásával kell számolni a kilépő irányban, melynek mértéke esetenként elérheti a 60 percet is.

Röszke autópálya határátkelőhelyen a személyforgalomban élénkebb forgalom pénteken délutántól késő estig a kilépő és vasárnap kora délutántól estig a belépő irányban lesz. A várakozás mértéke várhatóan nem éri el 30 percet. A teherforgalomban a kilépő irányban pénteken a délelőtti óráktól kezdődően egészen estig várakozás kialakulásával kell számolni, melynek mértéke elérheti a 60 percet is.

A 7 és 19 óra között nyitva tartó Ásotthalom közúti határátkelőhelyen, szombaton és vasárnap kell számolni 30 perc várakozás kialakulásával a személyforgalomban, nyitás után belépő irányban, míg zárást megelőzően a kilépő irányban.

Békés megye

Békés megye közúti határátkelőhelyein nem számolunk várakozás kialakulásával.

Hajdú-Bihar megye

Ártánd közúti határátkelőhelyen, a teherforgalomban péntek kilépő irányban 16 órától szombaton 7 óráig 60 perc, míg vasárnap 23 órától hétfő 8 óráig ki- és belépő irányban 60 perc várakozás kialakulásával kell számolni.

Szabolcs-Szatmár-Bereg megye

A hrivnya árfolyamváltozása az ukrán viszonylatú közúti határátkelőhelyeken, a hétvégén okozhat kisebb forgalomnövekedést, de jelentős várakozás emiatt nem alakul majd ki.

Záhony közúti határátkelőhelyen a személyforgalomban várakozással kell számolni főként vasárnap déltől hétfő hajnalig, mely a 60-120 percet is elérheti a kilépő irányban a buszforgalom élénkülése miatt. Szintén várakozás kialakulásával lehet számolni a személyfogalomban belépő irányban a jövő héten csütörtök déltől péntek estig melynek mértéke akár 60-90 perc is lehet.

Záhony közúti határátkelőhelyen a teherforgalomban forgalomtorlódás kilépő irányban várható, melynek mértéke akár 120-180 perc is lehet, esetenként azonban ezt is meghaladhatja az ukrán határ- és vámellenőrzés, valamint az Elektronikus Útdíj megfizetésével kapcsolatos ügyintézés miatt.

A személyforgalomban közlekedőknek alternatív útvonalként kizárólag napközben a 7-19 óra között nyitva tartó Barabás közúti határátkelőhelyet és a 8-16 óra között nyitva tartó Lónya közúti határátkelőhelyet ajánljuk. Szintén alternatív útvonalként elsősorban az ukrán állampolgároknak a záhonyi várakozás elkerülésére a Beregsurány közúti határátkelőhelyet ajánljuk.

Az érintett határátkelőhelyek felkészültek a várható forgalom lebonyolítására és a szükséges kapacitással fognak üzemelni. Amennyiben a forgalom nagysága indokolja, ideiglenes forgalmi rend kialakítására kerülhet sor a várakozások csökkentése érdekében.

Az utasok napra készen tájékozódhatnak a határátkelőhelyeken lévő aktuális várakozási időkről a http://www.police.hu/hirek-es-informaciok/hatarinfo oldalon.

Forrás: Police.hu
.

(Ezt a cikket 353 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?