A Nissan LEAF és az NV200 legjobb tulajdonságait ötvöző, teljesen elektromos Nissan e-NV200 egy forradalmian új, praktikus és fenntartható városi furgon

A Nissan eltökélt célja, hogy továbbra is vezető helyet töltsön be az elektromos járművek kategóriájában; ezen célkitűzés szellemében mutatja be a Nissan e-NV200 modellt, amely példátlanul kifinomult működést kínál a zéró-emissziós technológia és rendkívül kedvező üzemeltetési költségek mellett a kompakt haszongépjárművek kategóriájában. Ezzel a lépéssel a Nissan lesz az első olyan autógyártó, amelynek globális modellválasztékában két teljesen elektromos jármű is szerepel: a paletta másik tagja a Nissan LEAF, a világ legnagyobb darabszámban értékesített elektromos járműve.

A többszörös díjnyertes járművek (a tavalyi évben az Év Autója címet elnyert Nissan LEAF és az Év Haszongépjárműve címmel jutalmazott NV200) legjobb tulajdonságait ötvöző e-NV200 készen áll a kishaszongépjármű-piac meghódítására.

Az e-NV200 nagy teljesítményű, tisztán elektromos hajtáslánca (amely a sikeres Nissan LEAF-ben is alkalmazott hajtásláncon alapul) a kategória legnagyobb rakterét kínáló NV200 karosszériájával párosítva egy sokoldalú, személy- és áruszállításra egyaránt tökéletesen alkalmas járművet eredményez, káros kipufogógázok és zaj kibocsátása nélkül.

Az értékesítések júniusi kezdetekor az e-NV200 kisteherautó vagy ötszemélyes személyszállító változatban és Combi, vagy a nagyobb luxust kedvelők számára Evalia kivitelben lesz kapható. Bár az e-NV200 fő célcsoportjai a vállalkozások, a modell a nagyobb családok számára is vonzó alternatíva lehet. Az e-NV200 teherbírása és rakterének befogadóképessége megegyezik az NV200 hasonló értékeivel, hatótávolsága (170 km) pedig nagyobb, mint az ilyen kategóriájú haszongépjárművekkel rendelkező flották több mint fele által naponta megtett átlagos távolság.

Az akkumulátor 16 amperes, egyfázisú háztartási árammal (3,3 kW teljesítménnyel) egyetlen éjszaka alatt feltölthető, és a töltési idő 6,6 kW / 32 amper esetén négy órára csökken. Egy külön erre a célra szolgáló, CHAdeMO DC 50 kW-os gyorstöltővel a teljesen lemerült akkumulátor mindössze 30 perc alatt 80%-osra feltölthető; részlegesen feltöltött akkumulátor esetén pedig ez az idő még rövidebb. Jelenleg Európa-szerte már több mint 1000 nyilvános CHAdeMO gyorstöltő található, illetve számos vállalat saját gyorstöltőkkel szerelte fel telephelyét vagy irodaépületét.

„Az e-NV200 teljesen más piaci szegmenst céloz meg, mint a Nissan LEAF, ugyanakkor a világ legnagyobb darabszámban értékesített elektromos járműve mellett ez a modell is hozzásegít minket ahhoz, hogy továbbra is vezető szerepet töltsünk be az elektromos autók forradalmában. Ehhez nem egyszerűen elektromossá alakítottuk az NV200-at, hanem műszakilag is teljesen átterveztük, hogy ne egyszerűen csak egy jó elektromos furgont, hanem egy minden szempontból elképesztő kishaszongépjárművet tudjunk kínálni a vásárlóknak – nyilatkozta Guillaume Carter, Nissan Europe értékesítési és marketing alelnöke.

Jean-Pierre Diernaz, a Nissan Europe elektromos járművekért felelős igazgatója szerint az e-NV200 új színt visz a vállalat modellpalettájába: „Az e-NV200 jól bevált és hatékony hajtáslánca tökéletesen megfelel a haszongépjárművek gyakori indításokkal és leállításokkal tarkított, jellegzetes használati ciklusának. Mivel az e-NV200 sem kipufogógázokat, sem zajt nem bocsát ki, egyszerre kíméli a környezetet és az embereket, ráadásul zaj- és rezgésmentes működésével, valamint az egyfokozatú hajtóművel felszerelt hajtásláncával kényelmesebbé teszi az árufuvarozók vagy taxisofőrök napi munkáját. A flottaüzemeltetők pedig bizonyára nagyon elégedettek lesznek az alacsony üzemeltetési költségekkel.”

Bár az e-NV200 már kipróbált alapokra épül, az új modell egy komplett műszaki fejlesztési program eredménye, melynek során a mérnökök szinte a nulláról kezdték az autó fejlesztését. Az új kihívásoknak megfelelően a hajtásláncot több lényeges ponton átdolgozták, valamint a jármű karosszériáját is módosították annak érdekében, hogy a tulajdonosoknak ne kelljen lemondaniuk az NV200 tágas rakteréről.

A kishaszongépjármű változat 4,2 m3-es raktérrel rendelkezik, és két EUR raklap is elfér benne, míg a mindkét oldalon lévő tolóajtók és a szélesre nyíló hátsó ajtók egyszerű be- és kirakodást biztosítanak.

A Nissan egy átfogó, „élesben” végzett tesztprogram keretében előszériás modelleket adott át ismert nemzetközi vállalatok (köztük a FedEx, a Coca-Cola, a DHL, az IKEA, a British Gas, az EDF és a Japán Posta) részére, hogy a normál vállalati flotta részeként üzemeltessék az autókat. A járművezetők és a flottakezelők tapasztalatait aztán felhasználták az e-NV200 finomhangolásához, a modell a Nissan fő kishaszongépjármű-gyárában, a spanyolországi Barcelonában történő sorozatgyártásának megkezdése előtt.

„Úgy gondoljuk, hogy az e-NV200 alapjaiban meg fogja változtatni a kishaszongépjárművek és a taxi flották összetételét, és ezzel belvárosaink környezetét is” – tette hozzá Diernaz.

A Nissan e-NV200 részletesen

Az e-NV200 két meglévő modell főbb részegységeire épül, mégis önálló járműnek tekinthető, hiszen egyedi alkatrészeinek részaránya meghaladja a 30 százalékot.

Az e-NV200 a karosszéria szembetűnő vizuális módosításaival, újratervezett futóművével, átdolgozott belső terével, új akkumulátorcsomagjával, nagyobb teljesítményű regeneratív fékrendszerével és egyéb kisebb módosításaival tér el az NV200-tól. A változtatások azt a célt szolgálják, hogy az e-NV200 még inkább megfeleljen a tervezők által kitűzött városi áru- és személyszállító szerepkörének.

Az eredmény egy közel zajmentes, nulla károsanyag-kibocsátású, jövőbe mutató elektromos jármű, amely egyértelmű előnyöket kínál a járművezetők, a flottaüzemeltetők, az utasok, a járókelők és a városlakók számára egyaránt.

Az e-NV200 legszembetűnőbb újítása hagyományos meghajtású testvérrmodelljéhez képest a Nissan LEAF-nek köszönhetően már ismerős, „elektromos jármű arculat” bevezetése. A középső tolóajtók és az egyedi, kék színű LED fényszórók modern megjelenést adnak az e-NV200-nak, és egyértelműen megkülönböztetik belső égésű motorral hajtott testvérétől.

A kék fényű, nyílhegyre emlékeztető lámpák új, félhold alakú, különleges jégkék színű fényszórókban kaptak helyet. Minden változat hátsó lámpájában (a személyszállító modelleknél az első fényszórókban is) LED fényforrások találhatók. Az „Electric blue” téma az e-NV200 emblémáján is visszaköszön.

A belső térben egy digitális kijelzővel ellátott, új műszerfal kapott helyet, az egyszerűbb megjelenésű fokozatválasztó kar pedig jobban emlékeztet az automata sebességváltók fokozatválasztójára, mint a LEAF számítógépes hatású joystick-karja, így a belső égésű motorral hajtott járművek vezetői könnyebben megszokhatják az e-NV200 kezelését.

Az egyértelmű és könnyen leolvasható digitális kijelzőn a jármű sebessége, az akkumulátor-töltöttség és a jármű hatótávolsága látható, míg a teljesítménymérő a motor által leadott teljesítményt, illetve az energia-visszatáplálás mértékét mutatja. A műszerfalat egy multifunkciós kijelző egészíti ki, amelyen az idővel, a távolsággal és a sebességgel kapcsolatos további információk láthatók.

Műszaki szempontból az e-NV200 sok tekintetben a Nissan LEAF-re épül: a MacPherson rugóstagokkal felszerelt, független első felfüggesztésen kívül a hajtáslánc – a nemrég bemutatott, és immár az akkumulátortöltővel és az inverterrel egyetlen kompakt egységbe integrált, 80 kW-os váltakozó áramú szinkronmotorral együtt – is a világ legnépszerűbb elektromos járművéből származik.

Ugyanakkor az e-NV200 tervezői több jelentős módosítást is végeztek a hajtásláncon. A legfontosabb a lítium-ion akkumulátor, amely újragondolt kialakításának köszönhetően immár a raktér csökkentése nélkül , az e-NV200 padlólemeze alatt kap helyet. A Nissan sunderlandi (Egyesült Királyságban lévő) gyárában készült és Barcelonában összeszerelt, új akkumulátorcsomag a LEAF-hez hasonlóan 24 kW/h-ás kapacitású és összesen 48 modulból áll, de a modulok elrendezése eltérő.

Mivel a csomag kompaktabb elrendezésű és a használat során a munkanapokon várhatóan gyakori gyorstöltéseknek lesz kitéve, az e-NV200 akkumulátorcsomagját egy hűtőegységgel is felszerelték. A hűtőegység csak az akkumulátorcsomag töltése közben működik, és a számítások szerint 100 000 km-en körülbelül 3 százalékkal csökkenti a csomag kapacitásveszteségét.

Az akkumulátormodul alacsonyan, a jármű rakterének padlója alatt egy ütközésvédelmi szempontból megerősített zónában található. Az akkumulátorcsomag beszerelése az NV200-hoz képest 20, de akár 35 százalékkal is megnöveli a jármű torziós és oldalirányú merevségét.

Az alacsony súlypontnak köszönhetően az e-NV200 még az NV200-nál is kényelmesebb és jobban kezelhető, míg az elektromos járművekre jellemző azonnali nyomatékleadás révén az akkumulátoros meghajtású változat 0-ról 100 km/h-ára való gyorslulása is kedvezőbb értéket mutat, mint az 1.5 dCi motorral felszerelt NV200-ban. (a pontos adatok az év során később kerülnek bejelentésre)

A hajtáslánc másik módosítása, hogy az üzemeltetés várható körülményei miatt az e-NV200-at egy nagyobb regeneratív kapacitású, új fékrendszerrel szerelték fel. Az új fékrendszer kihasználja a jármű városi használatából adódó gyakori megállásokat és elindulásokat, míg az alapfelszereltségként járó visszagurulás-gátló a fékpedál felengedése után két másodpercig megtartja a járművet, ezáltal biztosítva a zökkenőmentes elindulást.

Forrás: Nissan
.

(Ezt a cikket 341 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?