Heti üzemanyagárak: nem várható változás

A Reuters adatközlése alapján a március 3-7-i héten a benzin ára a különböző piacokon heti átlagban a 0,3-1,0%-kal csökkent. A gázolajnál is viszonylag egységesen 0,3-0,7%-os árcsökkenés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt heti átlagban változatlan maradt. A piacok igen csekély változását figyelembe véve március 12-én várhatóan nem változnak az üzemanyagárak.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. Az ukrán-orosz események hatására a hét első napjaiban a Brent kőolaj ára 2-3 dollárral emelkedett, azonban a hét közepére visszatért a korábbi 109 dollár/hordó körüli szintre. Az üzemanyagoknál is jelentkezett a hét első napján egy kisebb áremelkedés, amely a hét kézepére már eltűnt. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon a március 3-7-e közötti időszakban csak kicsit, 0,3%-kal csökkent, a másik két piacon is szerény volt az elmozdulás,az észak-nyugat-európai (NWE) piacon átlagosan 0,5%-os, az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon egy százalék körüli ingadozás volt. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,3%-kal lett olcsóbb, az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon valamivel erősebb (0,7%) volt az árcsökkenés. A forint árfolyama a március 3-7-i héten 225,5 Ft/dollár körül ingadozott, összességében nem változott a megelőző heti átlaghoz képest.

A március 3-7-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti heti átlagos ára 110 dollár/hordó maradt annak ellenére, hogy március 3-án 112 dollár/hordó fölé ugrott az ár.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében a 0,3% körüli csökkenés mutatható ki, a gázolajnál 0,4% körüli volt az árcsökkenés. Ezen a héten az árfolyam nem módosította a piaci árváltozásokat. 

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – azt valószínűsítik, hogy egyik üzmanyag fajtánál sem várható árváltoztatás. A benzin kiskereskedelmi átlagára  415 Ft/literes szinten marad, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 431 forint/liter körül változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5%-kal csökkent, a gázolaj ára 1%-kal mérséklődött.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 6,5%-kal több benzint és 2,5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeres árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

 

(Ezt a cikket 244 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?