Fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon

Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozására Kardeván Endre országos főállatorvos elrendelte az ukrán-magyar határszakaszon belépő tehergépkocsik és egyéb gépjárművek fertőtlenítését.

Fertőtlenítő kapun halad át egy kamion a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2014. március 6-án. Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon. Záhony, Beregsurány, Tiszabecs, Lónya, és Barabás határállomásokon belépő tehergépkocsiknak fertőtlenítőkapun, a személygépjárműveknek, buszoknak és egyéb járműveknek pedig kerékfertőtlenítőn kell áthajtaniuk. MTI Fotó: Balázs Attila
Fertőtlenítő kapun halad át egy kamion a záhonyi magyar-ukrán határátkelőhelyen 2014. március 6-án. Az afrikai sertéspestis (ASP) vírus Magyarországra történő behurcolásának megakadályozása érdekében fertőtlenítik a gépjárműveket a magyar-ukrán határon. Záhony, Beregsurány, Tiszabecs, Lónya, és Barabás határállomásokon belépő tehergépkocsiknak fertőtlenítőkapun, a személygépjárműveknek, buszoknak és egyéb járműveknek pedig kerékfertőtlenítőn kell áthajtaniuk.
MTI Fotó: Balázs Attila

A Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) szerdai közleménye szerint a Záhony, Beregsurány, Tiszabecs, Lónya, és Barabás határállomásokon belépő tehergépkocsiknak fertőtlenítőkapun, a személygépjárműveknek, buszoknak és egyéb járműveknek pedig kerékfertőtlenítőn kell áthajtaniuk.

Emellett a személyes poggyászokat is fokozottabban ellenőrzik belépéskor. Ezzel az intézkedéssel jelentősen csökkenthető annak kockázata, hogy a személyes fogyasztás céljából hozott, esetlegesen fertőzött termék – például füstölt hús – a betegség továbbterjedésének forrása legyen.

Az ASP házi sertések és vaddisznók heveny, lázas általános tünetekkel, testszerte vérzésekkel járó, ragályos betegsége. Emberre ugyanakkor nem terjed a vírus, emberi megbetegedést nem okoz.

A frissen fertőződött állományokban heveny járványok alakulnak ki, 100 százalékot megközelítő elhullással. A betegséget átvészelő állatok tartósan vírushordozók maradnak. A vírus nem hőkezelt termékekben, illetve nem ártalmatlanított sertés vagy vaddisznó hullában hónapokig fertőzőképes marad – ismerteti a Nébih közleménye.

Az intézkedést a közlemény szerint az indokolja, hogy a betegség különösen kockázatos, mivel az élő sertések vagy az azokból előállított termékek kereskedelme, valamint a vaddisznók mozgása révén nagyon gyorsan továbbterjed. A vírus hazai megjelenése súlyosan érintené a sertéstenyésztés és -tartás jövedelmezőségét, azonnali és hosszú távú korlátozások lépnének életbe, megzavarva az unión belüli kereskedelmet és a harmadik országokba irányuló exportot.

Forrás: MTI  (gjé \ hgp)
.

(Ezt a cikket 352 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?