Gazdaság Hírek Üzemanyag

Heti üzemanyagárak: folytatódik az áremelés

A Reuters adatközlése alapján a február 10-14-i héten a benzin ára az Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen (ARA) piacon 3,8%-kal drágult, a gázolajnál 1,9%-os áremelkedés jelentkezett a mediterrán piacon. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 0,5%-kal erősödött. Az átlagos piaci árváltozást, valamint a február 14-i benzin áremelést figyelembe véve február 19-én a benzin ára 2 forint körül, a gázolaj ára várhatóan 3 forinttal emelkedhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon stagnált, de az észak-nyugat-európai és az ARA piacon 3,8%-kal drágult a február 10-14-i héten. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 1,9%-kal lett drágább, az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon valamivel kisebb volt az áremelkedés. A forint árfolyama a február 10-14-i héten 227 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 0,5%-kal lett erősebb a megelőző heti átlaghoz képest.

A február 10-14-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 111,5 dollár/hordós szintről a hét végére 109,6 dollár/hordóra csökkent, azonban heti átlagban a Brent átlagos ára 1%-kal lett drágább.

A forint árfolyama 0,5%-kal, 1 forinttal erősödött, s ez a mérték csak kicsit ellentételezte az üzemanyagárak emelkedését.

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 0,8%-os csökkenéstől 3,2%-os emelkedésig változtak a benzinárak, a gázolajnál 1-1,9% között terjedő emelkedés mutatható ki. Ezen a héten az árfolyam erősödése csupán kicsit tompította az áremelkedést.  

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten –, valamint a 14-i, pénteki áremelést is beszámítva  a benzinnél 0-2 forintos változtatás lehetséges, a gázolajnál 2-3 forint közötti áremelkedés valószínűsíthető. A benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 412-414 Ft/liter között változhat, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 426-429 forint/liter közötti szintre emelkedhet. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 5%-kal csökkent, a gázolaj ára 2 százalékkal lett olcsóbb. 

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 13%-kal több benzint és 10%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 288 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .