Heti üzemanyagárak: nem várható változás

A Reuters adatközlése alapján a január 13-17-i héten a benzin ára a mediterrán piacon 0,2%-kal lett drágább, a gázolajnál 0,7%-os csökkenés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 0,1%-kal gyengült. Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve január 22-én nem várható árváltoztatás egyik üzemanyagnál sem.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 0,2%-kal lett drágább a január 13-17-i héten. Az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon kicsi árcsökkenés jelentkezett. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 0,7%-kal csökkent, az ARA és az NWE piacon ennél valamivel kisebb volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama a január 13-17-i héten 220 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 0,1%-kal lett gyengébb a megelőző heti átlaghoz képest. A héten jelentkező kis változások összességében nem indokolnak változtatást a forintban számított üzemanyagáraknál.

A január 13-17-i héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 106,89 dollár/hordós szintről a hét végére 109,75 dollár/hordóra nőtt. A héten, kis ingadozással, a Brent heti átlagos ára 1,2%-kal lett drágább.

A forint árfolyama alig változott, ezért nem módosította a dollárban kimutatott árakat. A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében -0,3%-tól +0,8%-ig terjedő változás, a gázolajnál -0,1% – 0,45% között terjedő változás volt kimutatható. 

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – sem a benzinnél, sem a gázolajnál nem indokolnak változtatást. A benzin kiskereskedelmi átlagára várhatóan 405 Ft/liter körüli, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 418 forint/liter körüli szinten marad (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 4,5%-kal csökkent, a gázolaj ára 3 százalékkal lett olcsóbb.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 7%-kal több benzint és 5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 351 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?