GVH: megtévesztő ígéret miatt huszonöt millió forintos bírság a Shellnek

Huszonöt millió forintos bírságot szabott ki a Gazdasági Versenyhivatal (GVH) a Shell Hungary Zrt.-re, mivel megtévesztette a fogyasztókat – közölte a versenyhatóság csütörtökön az MTI-vel. A Shell Hungary Zrt. nem ért egyet a GVH-val, és úgy véli, teljes mértékben megfelelt a Magyarországon hatályos jogszabályoknak.

shell-bp-ocsai-ut-140102A GVH úgy ítélte meg, bár a Shell Hungary Zrt. a Shell FuelSave Euro 95 és Diesel üzemanyagokat népszerűsítő kampányában azt ígérte, hogy a termékek használatával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be, a fogyasztók egy nem elhanyagolható része nem tapasztalta ezt.

A GVH ugyanakkor kitért arra is, hogy a tények – azaz a különböző tesztek adatai – azt mutatták, hogy a Shell FuelSave termékekkel valóban elérhető a fogyasztók egy része számára a tankonkénti akár 1 liternyi üzemanyag-megtakarítás.

Ezért a GVH arra a megállapításra jutott, hogy a Shell Hungary Zrt. a fogyasztókat megtévesztette, amikor 2011. szeptember 6. és 2012 márciusa között egyes kereskedelmi kommunikációiban azt állította, hogy a két üzemanyag használatával üzemanyag is megtakarítható; továbbá 2012. március 21-től 2012 októberéig egyes kereskedelmi kommunikációiban azt is állította, hogy a Shell két üzemanyagának alkalmazásával minden gépjármű esetében fogyasztáscsökkentés következik be.

A GVH közlése szerint súlyosító körülménynek minősült az ügyben, hogy a jogsértő kereskedelmi gyakorlat a fogyasztók igen széles körét érte el. Enyhítő körülménynek számított viszont a Shell Hungary Zrt. jogszabályokban előírtat meghaladó mértékű együttműködése – olvasható a közleményben.

A Shell Hungary Zrt. csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében hangsúlyozza: „nagyon csalódott” a GVH döntése miatt, és véleménye szerint teljes mértékben megfeleltek a Magyarországon hatályos jogszabályoknak. A GVH döntés, amely szerint a Shell FuelSave üzemanyagok üzenetei – „Akár 1 liter megtakarítás tankonként” és „Fogyasztáscsökkentésre tervezve” – megtévesztőek voltak, a Shell szerint nem helyes, és nem tükrözi azon tényeket és adatokat, amelyeket benyújtottak az eljárás során.

A fogyasztók továbbra is teljes bizalommal vásárolhatják a Shell FuelSave Euro 95 és Shell FuelSave Diesel üzemanyagokat – hangsúlyozza a Shell. A közlemény szerint a cég mérlegeli a döntéssel kapcsolatos összes lehetőségét.

Forrás: MTI  (gcv \ egr \ gry \ gkj \ gkv)
.

(Ezt a cikket 391 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?