Somogy megyében 110 kilométernyi utat érintenek a fejlesztések

Somogyban összesen 110 kilométernyi útat újítottak fel vagy építettek, illetve építenek tavalyi és idei döntések alapján – ismertette Witzmann Mihály, Somogy megye útügyi miniszteri biztosa és Németh Zsolt, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megyei igazgatója szerdán sajtótájékoztatón, Szántódon.

Illusztráció
Illusztráció

Tájékoztatásuk szerint a 2013 őszén elindult, hazai forrásból finanszírozott útfelújítási programban eddig 7 útszakaszon 5 projektet zártak le, és további 20 szakaszt érintő 15 projekt zajlik. Somogy megye az ország 5. leghosszabb úthálózattal rendelkező megyéje, amely ennek arányában 1,8 milliárd forinttal részesült a célra elkülönített állami forrásból. A keretből az idén további 92 millió forintot kap Somogy, ebből a 76-os út Balatonszentgyörgy belterületén áthaladó út egykilométeres szakasza újulhat meg.

Az Új Széchenyi Terv – Regionális Operatív Program (ROP) keretében eddig Balatonendréd-Tab összekötő útja 15,2 kilométer hosszon, továbbá a Kaposfő-Lábod (Bárdudvarnok-Kadarkút) közötti út 15,22 kilométer hosszon újult meg. E támogatási programban a tavaly elindult és idén befejeződő felújítások Marcalit (Marcali-Galambok út Horvátkúti leágazóig) és Kaposvárt (Kaposvár-Kaposszerdahely, Szilvásszentmárton bekötőút) érintik. A legújabb ROP keretében induló projekt a Lengyeltóti és Balatonboglár közötti 10,4 kilométeres szakasz felújítása lesz, és további két fejlesztést is előkészítenek.

Az Új Széchenyi Terv – Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében épülhet meg Marcali és Nagyatád elkerülő útja. Ebben a programban készítik elő a 2014-2020-as fejlesztési ciklusra Siófok déli tehermentesítő útját, amely szakaszon egy új acélszerkezetű ívhíd is épül a Sió felett, amely kerékpárút és gyalogút is lesz egyben. A terveket és az engedélyeket Siófok már elkészíttette, így a napokban indulhat a közbeszerzési eljárás, amelynek véglegesítéséhez még meg kell szerezni a kormány fejlesztési kabinetjének áldását – mondta Witzmann Mihály.

Forrás: MTI  (btt \ gpp \ gte)
.

(Ezt a cikket 211 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?