Heti üzemanyagárak: az árfolyam nem segít

A Reuters adatközlése alapján a héten a benzin ára a mediterrán piacon 0,2%-kal lett olcsóbb, a gázolajnál 2,3%-os csökkenés jelentkezett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 1,3%-kal gyengült. Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve a jövő héten, január 15-én, a benzin ára 1-2 forint között emelkedhet, a gázolaj ára várhatóan 2-3 forinttal csökkenhet.

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 0,2%-kal lett olcsóbb. Az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon kicsi áremelkedés jelentkezett. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a mediterrán piacon 2,3%-kal csökkent, az ARA és az NWE piacon ennél valamivel nagyobb volt az árcsökkenés mértéke. A forint árfolyama a héten 220 Ft/dollár körül ingadozott, összességében 1,3%-kal lett gyengébb a megelőző heti átlaghoz képest. A héten jelentkező forintgyengülés, a mediterrán piacon dollárban mért  üzemanyag árcsökkenést sajnos emelkedésbe fordította, a gázolaj árcsökkenését pedig mérsékelte.

A héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 107,12 dollár/hordós szintről a hét végére 106,89 dollár/hordóra csökkent. A héten, kis ingadozással, a Brent heti átlagos ára 2%-kal lett olcsóbb.

A forint árfolyama a hét folyamán at üzemanyagok piaci árcsökkenésétt visszafogta, sőt a benzin dollárban mért kis árcsökkenéséz kicsi ármelkedésbe fordította. A héten összesen kb. három forinttal kellett többet adni egy dollárért, mint a megelőző héten. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében -1,2%-tól +1,4%-ig terjedő változás, a gázolajnál 2,5% – 3,8% közötti csökkenést mutatnak a különböző piaci árváltozások és az árfolyam-változása együttesen.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 1-2 forint közötti áremelést magyarázhatnak, a gázolajnál 2-3 forintos árcsökkentés okozhatnak a tőzsdei árváltozások és az árfolyam változásának figyelembe vétele. A benzin kiskereskedelmi átlagára a piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 405 Ft/liter körüli szintre kerül, a gázolaj kiskereskedelmi átlagára 418 forint/literre csökkenhet január 15-én, szerdán. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 4%-kal csökkent, a gázolaj ára csak 1,2 százalékkal lett olcsóbb.

Az időszaki (utolsó publikált) átlagos keresetek emelkedtek, ezért 8%-kal több benzint és 5%-kal több gázolajat lehet egy havi átlagos nettó keresetből tankolni.

 MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

(Ezt a cikket 274 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?