Africa Eco Race – Qualisport: Ezüstérmet ér a harmadik szakaszgyőzelem!

Vannak napok, amikor semmi nem jön össze és vannak olyanok is, amikor minden: a Qualisport kamionos különítménye számára a 2014-es Africa Eco Race tizedik szakasza szerencsére az utóbbiak közé tartozott. Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László főszerelő szinte szárnyalt a Scaniával, begyűjtötték harmadik szakaszgyőzelmüket és ezzel a kamionos kategória ezüstérmét is megszerezték.

Vannak napok, amikor semmi nem jön össze és vannak olyanok is, amikor minden: a Qualisport kamionos különítménye számára a 2014-es Africa Eco Race tizedik szakasza szerencsére az utóbbiak közé tartozott. Kovács Miklós pilóta, Czeglédi Péter navigátor és Ács László főszerelő szinte szárnyalt a Scaniával, begyűjtötték harmadik szakaszgyőzelmüket és ezzel a kamionos kategória ezüstérmét is megszerezték.

A viadal eleje óta végsebesség-problémákkal bajlódó kalocsai alakulatnak kedvezett a végelszámolásba beleszámító utolsó, 202 kilométer hosszú menet, amelyet Toueilából rajtolva még Mauritániában bonyolítottak. A trió 2 óra 46 perc 24 másodperc alatt teljesítette a távot, amely a nap legjobb kamionos ideje lett: ezzel – mivel a versenybíróság előző napi határozata szerint az utolsó szakaszt a korábbi évekhez hasonlóan ezúttal is csak demonstrációs menetként futják – bebiztosították a kategória ezüstérmét.

P1280603

Kovácsék hullámvasúton jutottak a 2. helyre a kamionosok között: a hetedik szelektív után 55 perc volt a hátrányuk a portugál Elisabete Jacintóhoz képest, amit a nyolcadik szelektíven egy szakaszgyőzelemmel 5 percnyi előnyre változtattak. A kilencedik szakaszon ismét hátrányba kerültek, így a luzitán egység 2 perc 50 másodperces előnnyel vágott neki az utolsó mauritániai próbának, ám a magyarok remekeltek és ennek meglett az eredménye.

„Hatalmas csatát vívtunk a mai szakaszon, amelyből nagyon jól jöttünk ki” – értékelt az ezüstérmes egység pilótája, Kovács Miklós. „A terep kedvezett nekünk, volt sok tevefű, dűne, ráadásul a végsebesség-gondjainkat kompenzálta az is, hogy a nem dűnés részek roppant technikásak, rendkívül kanyargósak voltak. Alaposan megdolgoztunk ezért az eredményért, beleadtunk apait-anyait és jól elfáradtunk, de nagyon megérte. Ma még nem ünneplünk, mert az utolsó látványmenet még hátravan, de Dakarban biztosan nagy bulit csapunk a csapattal, akik minden dicséretet megérdemelnek. Nélkülük ez sosem sikerült volna. 2010-ben nyertünk, de voltunk már bronzérmesek és negyedik helyezettek is. Az ezüstérem mostanáig hiányzott az afrikai kollekciónkból!”

Érdekesség, hogy a magyar kamionos egység 41 óra 17 perc 41 másodperces eredménye az autós-kamionos összesítésben – az Africa Eco Race-en ilyen is van – a 6. helyre elegendő. A monstrumok csatáját pályafutása során harmadszor 39 óra 24 perc 45 másodperces idővel a csehek Tatra-nagyágyúja, Tomás Tomecek nyerte, míg Jacinto 41 óra 30 perc 39 másodperces idővel zárt a kategória bronzérmes pozíciójában.

Nem adta fel az autós kategória magyar egysége, az Opel Dakar Team sem: a napok óta motorgondokkal bajlódó Szalay Balázs és Bunkoczi László tovább harcolt, a Mokka ismét felszippantott 17 liter motorolajat, s bár nem jutottak tovább az első ellenőrzőpontnál, további időbüntetéssel folytatják útjukat a cél felé. Eredményük az autósok között még így is a 18. helyet jelenti számukra.

P1280596

Az autósoknál egyébként a szakaszt és a kategóriát is Jean Louis Schlesser nyerte: a 65 éves klasszis az összes eddigi Africa Eco Race-t, mind a hatot megnyerte, ám nem folytatja a menetelést, ugyanis állásfoglalása szerint betartja korábbi ígéretét és a jövőben legfeljebb kisebb futamokon áll majd rajthoz. A mitikus kék buggy mögött Jacky Loomans végzett, az Overdrive-Toyotával versenyző belga 1 óra 42 perc 14 másodperces hátránnyal lett ezüstérmes, míg a bronz honfitársáé, Stephane Henrardé lett, akinek ez az eddigi legjobb eredménye a tavalyi év során bemutatott Volkswagen Bogár buggy-val. A motoroknál egy olasz versenyző, a Hondával induló Michael Pisano bizonyult az idei év legjobbjának.

Marokkó és Mauritánia átszelése után az Africa Eco Race mezőnye már megérkezett Szenegálba: St. Louis-ban táboroznak, míg a január 11-i zárónapon Dakar közelében, az Atlanti-óceán partján futják a szokásos bemutatószakaszt. A 24 kilométer hosszú menet a legendás helyszínen, a Rózsaszín-tó partján zárul majd.

Forrás: QualiSport
.

(Ezt a cikket 255 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?