Africa Eco Race – Qualisport: Újabb nehéz nap Mauritániában

Túlvészelte a 2014-es Africa Eco Race leghosszabb, a mauritániai Chami és Akjoujt között bonyolított hetedik szelektív szakaszát a Qualisport kamionos trojkája. A 466 kilométeres menet során ástak, küszködtek és némi segítséget is nyújtottak az autós kategóriában szereplő magyar egységnek, a szintén nehéz napot maga mögött tudó Opel Dakar Teamnek.

Kovács Miklós pilóta két társával, Ács László főszerelővel és Czeglédi Péter navigátorral együtt a hatodik szelektív után nagyon elkeseredett a gárdát az Africa Eco Race kezdete óta sújtó végsebesség-probléma miatt. A rejtélyes jelenség a második mauritániai napon sem kímélte a Scania Qualisport V8 típusjelű kamiont, de mivel a maratoni szakaszon tengernyi dűne várta a mezőnyt, a gond csak részben jelentett hátráltató tényezőt.

Rögtön az elején a kalocsai alakulat belefutott egy ásós mutatványba, s legalább negyedórát buktak azzal, hogy ki kellett szabadítaniuk a homok fogságából a Scaniát. Ebben segítségükre volt egy Ivecóval induló versenytárs is, később pedig a magyar kamionosok segítettek az autós kategóriában szereplő honfitársaiknak, az Opel Dakar Teamnek: néhány kilométeren át vontatták Szalay Balázs és Bunkoczi László versenygépét, így végül 6 óra 14 perc 8 másodperces idővel, a kamionos kategóriában az 5. pozícióban zárva fejezték be a napot.

„Sokat nem javult a kamion, de ma legalább változatos napunk volt” – értékelt a napi szakasz céljában a kamionos kategóriát 2010-ben megnyerő Kovács Miklós. „Néhány kilométerrel a rajt után úgy elástuk magunkat a homoktengerben, hogy a Scania kerekei nem is látszottak ki és sajnos sok időt vett igénybe, amíg onnan kiszabadultunk. A célban a televíziós stáb belga munkatársai, régi cimboráink azzal viccelődtek, hogy egy igazi sárga tengeralattjáróval versenyzünk, ami tényleg jó poén, de nekünk akkor és ott persze nem volt kedvünk mosolyogni… A szakasz utolsó harmadában megálltunk, hogy segítsünk Szalay Balázséknak, akik szintén beragadtak a dűnék közé. Ismét túl vagyunk egy napon, megyünk tovább és meglátjuk, hogy mit hoz a folytatás.”

Kovácsék megőrizték 3. pozíciójukat a kamionos kategóriában a listavezető Tomás Tomecek, valamint Elisabete Jacinto mögött. A korábbi kétszeres győztes cseh Tatra-nagyágyú az autós élmezőnyéhez hasonló idővel nyerte a napi szakaszt, így 2 óra 47 percnyire növelte előnyét a magyar kamionosokhoz képest, akik a 2. helyen állomásozó MAN-es portugált 55 perces hátránnyal követik.

Szalayék 6 óra 38 perc 38 másodperces idejükkel végül az autós kategória 17. helyén zárták a napot, amivel egy pozíciót veszítettek az összesítésben: a duó a 7. pozícióból várhatja a folytatást. A napi elsőséget egyébként ismét az előző öt év győztese, Jean Louis Schlesser húzta be, aki továbbra is vezet az összesítésben: a francia a mitikusnak számító kék buggy volánja mögött, a múltban pilótaként is jeleskedő Thierry Magnaldi navigálásával 1 óra 19 perccel előzi meg legfőbb üldözőjét, az Overdrive Toyota Hilux-szal versenyző belga Jacky Loomans-t.

A január 11-én, a szenegáli Rózsaszín-tó partján, Dakar közelében befejeződő Africa Eco Race nyolcadik szelektív menete egy hurokszakasz lesz Akjoujt környékén. René Metge versenyigazgató előzetes tájékoztatása szerint homokban és navigációs kihívásokban biztosan nem lesz hiány a 337 kilométer hosszú szakaszon.

Forrás: QualiSport
.

(Ezt a cikket 259 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?