Africa Eco Race – Qualisport: Marokkó kipipálva, jöhet a pihenőnap!

Számítottak rá a Qualisport kamionosai, hogy a 2014-es Africa Eco Race ötödik szelektív szakasza nehéz lehet számukra.

Scania QualiSport - Fotó: Karsai Attila - hungarokamion.hu

Számítottak rá a Qualisport kamionosai, hogy a 2014-es Africa Eco Race ötödik szelektív szakasza nehéz lehet számukra és balsejtelmük be is igazolódott: az előző napi szakaszgyőzelem után ezúttal csak a 4. helyen zártak a monstrumok kategóriájában.

Már az esti eligazítás után sejteni lehetett, hogy a pihenőnapot megelőző, As Skan és Dakhla közötti 204 kilométeres menet nem lesz egyszerű a kalocsai kamionos alakulat számára. René Metge versenyigazgató a tipikus nyugat-szaharai sík, kavicsos terepre tempós, rendkívül gyors pályát vázolt fel, ami a dolgok jelenlegi állása szerint egyáltalán nem kedvező a Qualisportra nézve: a gárdának a viadal kezdete óta gondjai vannak a Scania végsebességével, amely rejtélyes okok miatt rendre elmarad a várakozásoktól, így borítékolható volt, hogy ez megbosszulja önmagát.

Nem is történt másként: Kovács Miklós pilóta és két társa, Czeglédi Péter navigátor és Ács László főszerelő megtett mindent, amit csak lehetett, ám 2 óra 14 perc 9 másodperces idejük csak a kategória 4. helyére volt elegendő. A szakaszt egyébként az MAN-es portugál pilótanő, Elisabete Jacinto nyerte, maga mögé utasítva a kamionos összesítés éllovasát, a csehek Tatrával versenyző nagyágyúját, Tomás Tomeceket.

„Számítottunk rá, hogy ez a szakasz kidomborítja majd ezt a jelenlegi gyenge pontunkat, arra viszont nem, hogy ennyire” – értékelt csalódottan az összesítés 3. helyét továbbra is őrző Kovács Miklós, aki 2010-ben egyszer már megnyerte az Africa Eco Race kamionos kategóriáját. „Volt néhány izgalmas párharcunk, de a jelenlegi végsebességünkkel nem volt esélyünk a többiek ellen. Az utóbbi néhány napban nem sikerült megoldanunk ezt a jelenséget, most pedig már érdemes elgondolkodni azon, hogy kell-e tovább variálnunk emiatt. A pihenőnap után Mauritánia következik, az óriási dűnék hazája, és az ottani homok biztosan kiegyenlíti majd az erőviszonyokat. Ha valahol, ott biztosan nem számít a végsebesség. Ma éjjel, a nagyszerviz végeztével leülünk, és a csapattal közösen kitaláljuk, hogy mi legyen.”

Az autós kategória magyar egységének, az Opel Dakar Team színeit képviselő Szalay Balázs-Bunkoczi László párosnak jobb napja volt: a duó már negyedszer zárt a 2. pozícióban, így továbbra is a kategória 6. helyén állomásoznak. A szakaszt ismét Jean Louis Schlesser nyerte, aki a toyotás belga Jacky Loomans-t és a buggy-val versenyző Jean Antoine Sabatier-t maga mögé utasítva vezet az összesítésben.

Január 5-én a jól megérdemelt pihenőnap következik a nyugat-szaharai Dakhlában, majd a mezőny nekifeszül Mauritánia dűnéinek. A végtelen homok hazájában öt szelektív szakaszt bonyolítanak, míg a záró menetre Szenegálban kerül majd sor: a viadal ott zárul január 11-én, Dakar közelében, a legendás Rózsaszín-tó partján.

Forrás: QualiSport

Illusztrációs kiemelt kép: Karsai Attila – hungarokamion.hu
.

(Ezt a cikket 199 alkalommal tekintették meg.)