Forgalomlassító megmozdulásokkal kérték Székelyföld autonómiáját

Mintegy nyolcvan székelyföldi fiatal tartott forgalomlassító megmozdulásokat hétfő délután a Brassót Bákóval összekötő 11-es országút székelyföldi szakaszán.

Székelyföld autonómiájáért folytatott forgalomlassító megmozdulás az erdélyi Uzon egyik gyalogátkelőjénél 2013. december 23-án. A Székely zászlókkal és a Székelyföld autonómiáját hirdető román és magyar nyelvű feliratokkal felszerelkezett résztvevők egy időben több -, három kézdivásárhelyi, egy szentivánlaborfalvi - gyalogátkelőknél tartottak egyórás "villámcsődületet". A  megmozdulás első negyedórájában torlódások alakultak ki a tiltakozások környékén, ám valamennyi helyszínen megjelent a közlekedésrendészet, és irányítani kezdte a forgalmat, de nem avatkoztak be a tiltakozásba. MTI Fotó: Kátai Edit
Székelyföld autonómiájáért folytatott forgalomlassító megmozdulás az erdélyi Uzon egyik gyalogátkelőjénél 2013. december 23-án. A Székely zászlókkal és a Székelyföld autonómiáját hirdető román és magyar nyelvű feliratokkal felszerelkezett résztvevők egy időben több -, három kézdivásárhelyi, egy szentivánlaborfalvi – gyalogátkelőknél tartottak egyórás „villámcsődületet”. A megmozdulás első negyedórájában torlódások alakultak ki a tiltakozások környékén, ám valamennyi helyszínen megjelent a közlekedésrendészet, és irányítani kezdte a forgalmat, de nem avatkoztak be a tiltakozásba. MTI Fotó: Kátai Edit

Gazda Zoltán, a Sepsiszéki Székely Tanács elnöke az MTI-nek elmondta, az egyórás „villámcsődület” egy időben öt helyszínen zajlott.

A székely zászlókkal és a Székelyföld autonómiáját hirdető román és magyar nyelvű feliratokkal felszerelkezett résztvevők három kézdivásárhelyi, egy szentivánlaborfalvi és egy uzoni gyalogátkelőn kezdtek sétálni, akadályozván a gépkocsik haladását az országúton.

Gazda Zoltán elmondta, a megmozdulás első negyedórájában torlódások alakultak ki a tiltakozások környékén, ám valamennyi helyszínen megjelent a közlekedésrendészet, és irányítani kezdte a forgalmat. A rendőrök leállították a zebrán sétáló aktivistákat, ha az úton jármű közeledett, de ezen túlmenően nem avatkoztak be a tiltakozásba. Az aktivista szerint a megállásra késztetett autósok némelyike idegesen reagált, de olyan román sofőrök is akadtak, akik a rokonszenvük jeleit adták.

A Székely Nemzeti Tanács (SZNT) helyi vezetője elmondta, a megmozdulással elsősorban az ellen tiltakoztak, hogy a kormány mindeddig válasz nélkül hagyta a márciusi és októberi beadványaikat. Hozzátette, ha továbbra sem kezdődik meg a párbeszéd az autonómiáról, a mostaniaknál sokkal hatásosabb polgári engedetlenségi akciókkal próbálják felhívni a figyelmet a székelyföldi autonómiakövetelésre.

A márciusi marosvásárhelyi Székely szabadság napján, illetve az októberi Székelyek nagy menetelésén is kiáltványt fogadtak el a résztvevők, amelyben Székelyföld államon belüli önkormányzását sürgették. Mindkét kiáltványt beadványként továbbították a román kormánynak, de ezek hivatalos válasz nélkül maradtak.

Forrás: MTI  (kga \ kpl)
.

(Ezt a cikket 194 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?