Gazdaság Hírek Korlátozások Közlekedéssel kapcsolatos hírek Külföld Külföld

Megkezdődött az olasz kamionossztrájk

Nem vezetett jelentős forgalmi fennakadáshoz hétfő reggelig az olasz fuvarozók országos sztrájkja, de van olyan olasz város és útszakasz, ahol a kamionosok demonstrációi miatt már leállt a közlekedés és az áruellátás is.

Forrás: Wikipédia

A Torinó belvárosában reggel óta tartó tüntetés résztvevői meg akarták rohamozni Piemont tartományi székházát. Az épületet védő rendőröket kövekkel dobálták meg, a rendőrség könnygázzal válaszolt. Több összecsapás követte egymást tüntetők és rendőrség között. A tiltakozás szervezői szerint nem a kamionosok, hanem a hozzájuk csatlakozott szélsőjobboldali csoportok akarnak káoszt kelteni. Torinó lakosai nem mernek kilépni az utcára.

A fuvarozók demonstrációi már Olaszország több pontján akadályozzák a közlekedést. Az északkelet-olasz Veneto tartományban az autópálya kapuinál a sávokat elfoglaló kamionok lassítják a forgalmat. Hasonló helyzet alakult ki a déli Pugliában.

Nehézséget egyelőre Torinó városában teremt a kamionossztrájk. Fuvarozók és kamionjaik elfoglalták a város központi tereit. Az áruszállítás felfüggesztése miatt a torinói üzletek nem nyitottak ki, s a torinói piacok is zárva tartanak.

“Megállítjuk Olaszországot!” – szól a demonstrálók jelszava. A tüntetők a torinói polgármester és az összes többi olasz politikus azonnali lemondását követelik.

A fuvarozó szakszervezetek által vasárnap késő este elindított sztrájk az ágazatot sújtó kormányzati megszorítások ellen tiltakozik. “Nem tudunk megélni! A kormánynak segítenie kell!” – mondták az utcán éjszakázó kamionsofőrök. Hangoztatták, hogy békés a szándékuk, de ha kell, “népforradalmat” robbantanak ki.

A tüntetők egész Olaszországban több mint száz helyszínen gyülekeznek. Hozzájuk kereskedők, kisiparosok és diákok is csatlakoztak. A Rómába bevezető egyik országutat traktorokkal foglalták el. Máshol a rendőrség távolította el az utakat blokáddal megbénító kamionosokat.

Szicíliában a lakosság már a hét végén megrohamozta a benzinkutakat, attól tartva, hogy a kamionossztrájk miatt leáll az üzemanyag-ellátás. Nápoly környékén több településen az iskolákat sem nyitották ki, forgalmi káosztól tartva.

Nem tudni, meddig tart a sztrájk. Az olasz fuvarozók tavaly is karácsony előtt tüntettek, akkor több napon át. A demonstrációkat az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság (Digos) is figyelemmel követi szélsőséges elemek csatlakozásától tartva.

Forrás: MTI – Sárközy Júlia (hsj \ kszk \ kho)
.

(Ezt a cikket 681 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .