Nem vezetett jelentős forgalmi fennakadáshoz hétfő reggelig az olasz fuvarozók országos sztrájkja, de van olyan olasz város és útszakasz, ahol a kamionosok demonstrációi miatt már leállt a közlekedés és az áruellátás is.

Forrás: Wikipédia

A Torinó belvárosában reggel óta tartó tüntetés résztvevői meg akarták rohamozni Piemont tartományi székházát. Az épületet védő rendőröket kövekkel dobálták meg, a rendőrség könnygázzal válaszolt. Több összecsapás követte egymást tüntetők és rendőrség között. A tiltakozás szervezői szerint nem a kamionosok, hanem a hozzájuk csatlakozott szélsőjobboldali csoportok akarnak káoszt kelteni. Torinó lakosai nem mernek kilépni az utcára.

A fuvarozók demonstrációi már Olaszország több pontján akadályozzák a közlekedést. Az északkelet-olasz Veneto tartományban az autópálya kapuinál a sávokat elfoglaló kamionok lassítják a forgalmat. Hasonló helyzet alakult ki a déli Pugliában.

Nehézséget egyelőre Torinó városában teremt a kamionossztrájk. Fuvarozók és kamionjaik elfoglalták a város központi tereit. Az áruszállítás felfüggesztése miatt a torinói üzletek nem nyitottak ki, s a torinói piacok is zárva tartanak.

„Megállítjuk Olaszországot!” – szól a demonstrálók jelszava. A tüntetők a torinói polgármester és az összes többi olasz politikus azonnali lemondását követelik.

A fuvarozó szakszervezetek által vasárnap késő este elindított sztrájk az ágazatot sújtó kormányzati megszorítások ellen tiltakozik. „Nem tudunk megélni! A kormánynak segítenie kell!” – mondták az utcán éjszakázó kamionsofőrök. Hangoztatták, hogy békés a szándékuk, de ha kell, „népforradalmat” robbantanak ki.

A tüntetők egész Olaszországban több mint száz helyszínen gyülekeznek. Hozzájuk kereskedők, kisiparosok és diákok is csatlakoztak. A Rómába bevezető egyik országutat traktorokkal foglalták el. Máshol a rendőrség távolította el az utakat blokáddal megbénító kamionosokat.

Szicíliában a lakosság már a hét végén megrohamozta a benzinkutakat, attól tartva, hogy a kamionossztrájk miatt leáll az üzemanyag-ellátás. Nápoly környékén több településen az iskolákat sem nyitották ki, forgalmi káosztól tartva.

Nem tudni, meddig tart a sztrájk. Az olasz fuvarozók tavaly is karácsony előtt tüntettek, akkor több napon át. A demonstrációkat az olasz terrorizmusellenes nyomozó igazgatóság (Digos) is figyelemmel követi szélsőséges elemek csatlakozásától tartva.

Forrás: MTI – Sárközy Júlia (hsj \ kszk \ kho)
.

(Ezt a cikket 681 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?