Tiltakoznak a román fuvarozók az üzemanyag pótlólagos jövedékiadó-emelése ellen

Munkabeszüntetést helyeztek kilátásba a jövő hétre a romániai fuvarozók, akik így akarnak tiltakozni a román kormány tervei ellen, amely januártól pótlólagos jövedéki adót vetne ki az üzemanyagra.

A literenként hét eurócentes – a minden évben betervezett emelésen felüli – jövedékiadó-emelést a román kormány azért akarja bevezetni, hogy az így befolyt összegből külön alapot létesítsen, amelyet autópálya-építésre fordíthat. A fuvarozók hétfőre általános munkabeszüntetést hirdettek. A közúti szállítók országos szövetsége szerint a közlekedési minisztérium nem válaszolt korábbi beadványaikra, amelyekben a rájuk vonatkozó törvényes keret javítását kérték, és a kormány jövedékiadó-emelési tervével sem értenek egyet.

A román fuvarozók azt nehezményezik, hogy az intézkedés következtében az üzemanyag várhatóan ismét drágulni fog, így más országokban olcsóbb lesz a gázolaj és a benzin, mint Romániában. Szerintük ezáltal romlani fog az ő versenyképességük a külföldi versenytársaikhoz képest az európai és a regionális piacokon.

Victor Ponta román miniszterelnök csütörtökön megbeszélésre hívta a romániai olajvállalatok vezetőit, akiket arról próbál meggyőzni, hogy ne hárítsák a fogyasztókra a hét eurócentes jövedékiadó-emelést. Ez a pótlólagos emelés éles vitát váltott ki Romániában. Traian Basescu államfő emiatt nem írta alá a román kormány Nemzetközi Valutaalapnak (IMF) szánt memorandumát, amely tartalmazta a bukaresti kabinetnek az IMF-fel szemben tett vállalásait.

Ezekről Románia és az IMF bukaresti küldöttsége az újabb hitelmegállapodás keretében szervezett első, novemberi felülvizsgálati látogatás alkalmából állapodott meg. A 4 milliárd euróról szóló, kétéves futamidejű, elővigyázatossági hitelmegállapodást az IMF és az Európai Bizottság biztosítja fele-fele arányban.

Forrás: MTI  (hbl \ guz \ pdm)
.

(Ezt a cikket 262 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?