Elkezdődik a nagyatádi elkerülő út építése

Elkezdődik a Nagyatádot elkerülő út kivitelezése, a projekt az Új Széchenyi Terv Közlekedés Operatív Program (KÖZOP) keretében, 85 százalékban uniós, 15 százalékban hazai forrás segítségével valósul meg, nettó csaknem 2,3 milliárd forint értékben – közölte a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. az MTI-vel szerdán.

Illusztráció
Illusztráció

A kiadott közlemény szerint a somogyi várost elkerülő 4,1 kilométer hosszú út két körforgalmú csomóponttal csatlakozik majd a 68-as számú főúthoz, a Rinya-patak és a Kisréti árok felett két felüljáró fog átvezetni. A kétszer egy sávon, új nyomvonalon épülő elkerülő út 2015 nyár végére készül el. Az elkerülő úton óránként 90 kilométeres sebességgel, nemcsak gyorsabban és biztonságosabban lehet majd elkerülni Nagyatádot, hanem egyúttal az áthaladó teherforgalomtól is mentesül a település.

A részletekről Witzmann Mihály, Somogy megye útügyi miniszteri biztosa, Szászfalvi László, a térség országgyűlési képviselője (KDNP) és Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője szerdán tájékoztatott Nagyatádon.

A NIF közlése szerint Witzmann Mihály, Somogy megye útügyi miniszteri biztosa azt mondta: „a nagyatádi elkerülő építésének megkezdésével egy régóta várt, hiánypótló beruházást tudunk végre elindítani”. A projekt része annak az útfejlesztési koncepciónak, amelynek eredményeképpen a közelmúltban átadott, a még folyamatban lévő, illetve a rövidesen elinduló kivitelezések révén, összességében több mint 100 kilométernyi somogyi út megépítésére és felújítására nyílik lehetőség.

Szászfalvi László az induló építkezésről szólva azt emelte ki, hogy ez egy komplex beruházás, ami egyaránt pozitívan érinti Nagyatád és a térség lakosságát. Nemcsak a gazdaság fejlődését, hanem környezetvédelmi szempontokat is szolgál, hiszen az elkerülő út megépítésével a kamionforgalom minimálisra csökken a város területén – hangsúlyozta a politikus, hozzátéve: a projekt része annak a jelentős fejlesztési csomagnak, így például a kórház-, a szennyvíz- és a vállalkozásélénkítő térségi beruházásoknak, ami által Nagyatád a választókerület motorjává válhat.

Loppert Dániel, a NIF Zrt. kommunikációs vezetője az előbbieket azzal egészítette ki: a 2012-es forgalmi adatok szerint Nagyatádon naponta 6120 jármű halad át, ami a közel 11 ezres lakosságszámhoz képest kiemelkedő. Az előzetes számítások alapján az elkerülő megépítésével, a forgalom 80 százaléka már el fogja kerülni a települést, így a település belső úthálózata mentesül a nagy átmenő forgalomtól, valamint az ebből adódó károsanyag-kibocsátástól, zaj- és rezgésterheléstől, balesetveszélytől.

A kivitelező Nagyatád KS 68 Konzorcium még ebben a hónapban megkezdi a bozót- és cserjeirtást, januárban a fakivágást, és az időjárástól függően március végén humuszolással elkezdődik a földmunka – írta közleményében a NIF.

Forrás: MTI  (bzsó \ gpp \ gkp)
.

(Ezt a cikket 230 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?