Rendkívüli téli időjárási gondok kezelését gyakorolták a Belügyminisztériumban

A rendkívüli tél időjárási helyzet következményeit kezelő gyakorlatot tartottak a Belügyminisztérium irányítása alá tartozó szervek közreműködésével. Pintér Sándor belügyminiszter szerint az első jelentések alapján munkatársaik az elképzelt kritikus helyzetet megoldották.

Katasztrófavédelmi szakember dolgozik a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2013. november 29-én, ahol sajtótájékoztatót tartottak a rendkívüli téli időjárási helyzetek következményeit kezelő gyakorlatról. MTI Fotó: Soós Lajos
Katasztrófavédelmi szakember dolgozik a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban 2013. november 29-én, ahol sajtótájékoztatót tartottak a rendkívüli téli időjárási helyzetek következményeit kezelő gyakorlatról.
MTI Fotó: Soós Lajos

A három napon át tartó gyakorlat lényegének a miniszter azt nevezte, hogy emeljék az egységek tudásszintjét, fenntartsák a fizikai állapotát és megőrizzék az irányítókészségét.

Pintér Sándor hangsúlyozta: a szerdán kezdődött gyakorlatnak voltak olyan elemei is, amelyek nem egy képzelt szituációhoz kötődtek. Példaként azt említette, hogy az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság munkatársai az autópályák területén dolgozó hóeltakarító egységeket ellenőrizték, felmérték a gépparkot, és mindössze három gépjárművet találtak alkalmatlannak az elvégzendő feladatra. Hozzátette: ezt a feladatot Hende Csaba honvédelmi miniszter vezetésével a honvédségnél is megkezdték.

A pénteken végrehajtott feladat a kormányzati koordinációs bizottság gyakorlata volt, amelyen egy elképzelt helyzetet modelleztek. E szerint egy, már Nyugat-Európán keresztül végigsöpört ciklon érte el Magyarországot, mínusz 30 fok a hőmérséklet, napi 25 centiméter hó hullik és 100 kilométeres óránkénti sebességű a szél. A rendkívüli időjárás miatt forgalmi akadályok, balesetek, ellátási nehézségek, áramkimaradások történnek.

Pintér Sándor szerint a gyakorlatot ugyan még ki kell elemezni, de az első jelentés szerint a kritikus helyzetet megoldották, senki sem hűlt ki az ország útjain, a célkitűzéseket elérték.

A miniszter a gyakorlat tapasztalatai alapján megfelelőnek nevezte a különböző szervek közti információáramlást és a tárca épületében, a Nemzeti Veszélyhelyzet-kezelési Központban bemutatta milyen új eszközökkel dolgoznak. Pintér Sándor szerint olyan új technikáról van szó, amely világszínvonalon is megállja a helyét. A fejlesztésekre mintegy 200-250 millió forintot fordítottak a pénzügyi kereteik átcsoportosításával. Azt is gyakorolták hogyan lehet megfelelő az együttműködés és irányítás például azokban az esetekben, amikor az ország egyik részéről a másikba át kell csoportosítani technikai eszközöket, élő erőt vagy szükség esetén élelmiszert.

Szintén gyakorolták azt is, hogyan kell korlátozni az országon belüli forgalmat, vagy esetleg az országba irányuló forgalmat, határzárral, illetve az autópályák lezárásával, ha az ország egy-egy területe járhatatlanná válik.

A miniszter ismertette azt is, hogy a hivatásos katasztrófavédelmi erőkön kívül szükség esetén rendelkezésre áll 800 önkormányzati és 8000 önkéntes tűzoltó, a megyei és járási mentőcsoportok, továbbá a polgári védelem nyilvántartása alapján 4300 teherautó, illetve olyan munkagép, amely alkalmas hóeltakarításra.

Pintér Sándor közölte: megítélésük szerint az ország valamennyi területén biztosított a szülő nők és a programozott egészségügyi kezelésben részesülők, például a művesére szorulók szállítása.

Megtervezték a lakosság alapvető élelmiszerellátását is arra az esetre, ha az ország egy része elzárttá válna.

A közigazgatási irányítást is gyakorolták, azt, hogy a védelmi bizottságok megfelelő módon megkapják az értesítést, részt vegyenek a döntés-előkészítésben, illetve a későbbiekben a végrehajtásban.

Bakondi György, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság vezetője az új technikai eszközöket korszerűnek nevezte, amellyel – mint fogalmazott – valamennyi kritikus helyszínt kamerákkal tudják figyelni. Úgy vélte, minőségi és mennyiségi változást jelentenek a fejlesztések és további eszközöket kapnak a jövő héten, például terepjárókat.

A tájékoztatásról szólva azt mondta: az SMS-küldési rendszer fejlesztésével szeretnék elérni, hogy veszélyhelyzet esetén egy-egy területre eljussanak a személyre szabott információk. Nagyon fontosnak nevezte, hogy az emberek időben hiteles információkhoz jussanak, hogy szükség esetén a családjuk és a vagyonuk biztonságáról ők maguk is tudjanak gondoskodni. Ismertette: a katasztrófavédelemnek van Facebook-profilja is, továbbá van egy olyan alkalmazás is okostelefonokra, illetve tabletekre, amely helyszínmegjelölés alapján ad hiteles információkat.

A gyakorlatban 250 szervezet vett részt mintegy 3000 fővel, köztük a védelmi igazgatás teljes szervezete, a 19 megyei és 198 járási védelmi bizottság, a minisztériumok, a katasztrófavédelem, a rendőrség, a közútkezelő, a meteorológiai szolgálat, mentőszolgálat, honvédség munkatársai, továbbá közlekedési, hírközlési, energetikai szolgáltatást vezérlő központok, valamint az országos, a regionális és a helyi médiaszolgáltatók.

Pintér Sándor arra az újságírói kérdésre, hogy elemezték-e a tavaszi hóhelyzetet, azt mondta: megnézték melyek voltak azok a gondok, amelyek leginkább akadályozták a munkát és az információáramlást emelte ki, de mint mondta, ezt sikerült teljes mértékben megoldani.

Forrás: MTI  (bne \ bcl \ bdó)
.

(Ezt a cikket 312 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?