Télies időjárás köszöntött be Olaszországban

Nemzeti gyásznapot tartottak pénteken Olaszországban a Kleopátra ciklon áldozatainak emlékére, miközben a rossz idő elérte a többi olasz tartományt is.

A Szardínián hétfőn tizenhat halottat maga után hagyó ciklon elérte a dél-olaszországi Campaniát és Szicíliát, ahol heves viharok és széllökések követik egymást. Az olasz polgári védelem mindkét tartományban a legmagasabb fokú készültséget rendelte el. A campaniai Pompejinél két nő eltűnt a megduzzadt Sarno patakban.

Továbbra is esik az eső Szardínián, ahol az áldozatok eltemetése után a kárfelmérés zajlik. Az első számítások szerint másfél milliárd euróra rúg a ciklon okozta pusztítás: jelentős károk keletkeztek a mezőgazdaságban és az állatállományban, a viharokban egész nyájak vesztek oda. Megsemmisültek a raktárakban őrzött gabona-, rizs- és kukoricatartalékok is.

Olaszországban nemzeti szolidaritási lánc igyekszik segíteni a szardíniai lakosságon és intézményeken. Az Olasz Labdarúgó Szövetség (FIGC) például 200 ezer eurós azonnali segélyt ajánlott fel a szardíniai labdarúgópályák helyreállítására.

Miközben Itália déli részén az eső zuhog, az északi Trentino-Alto Adige és Veneto tartományban leesett a hó. Az olasz Dolomitokban éjszaka félméteres hó hullott, havazik a nyugat-olaszországi Lombardia és Piemonte csúcsain ezerméteres magasság alatt is. Már fehérek a Torinó körüli dombok is. Ezzel Olaszország hegyein megkezdődött a síszezon. A havazás miatt rendkívüli a készültség a déli Basilicatában és az Appenninekben.

Velence már napok óta víz alatt van. Pénteken a történelmi városközpont tíz százalékát lepte el az egy méter feletti ár. Az előrejelzések szerint Kleopátrát hétfőtől a fagyot és az itáliai telet meghozó hidegfront váltja, melyet Attilának neveztek el.

Forrás: Sárközy Júlia – MTI
.

(Ezt a cikket 369 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?