Heti üzemanyagárak: kisebb áremelés várható

A Reuters adatközlése alapján az európai üzemanyagpiacokon a héten a benzin ára 1-2,5%-kal, a gázolaj ára 0-1,9%-kal emelkedett. A forint árfolyama ugyanezen időszak alatt átlagosan 0,7%-kal erősödött. Az átlagos piaci árváltozást figyelembe véve november 27-én, szerdán a benzin ára 1-3 forinttal, a gázolaj ára is 0-2 forinttal emelkedhet.  

A hazai üzemanyagárak változását alapvetően két tényező alakítja: az üzemanyagok nemzetközi piaci árváltozása és a forint-dollár árfolyamának alakulása. A Reuters adatai szerint a prémium ólmozatlan benzin (10 ppm ESZ 95) tonnánkénti ára (dollárban) a mediterrán piacon 0,9%-kal drágult. Az észak-nyugat-európai (NWE) és az ARA (Amsterdam-Rotterdam-Antwerpen) piacon 1,4-2,5%-os volt az emelkedés. A benzinár csak a hét második felében és különböző mértékkel emelkedett  a vizsgált piacokon. A motorikus gázolaj (EN590) jegyzésára a benzinénél lassabban emelkedett, a mediterrán tőzsdén 1,9%-os volt az emelkedés, a másik két piacon ennél kisebb volt az árváltozás. A forint árfolyama a héten 0,7%-kal erősödött, néhány forinttal ingadozott minden nap az árfolyam, ezen a héten 220, a megelőző héten 222 Ft/dollár volt az átlagos árfolyam. A hét második felében jelentkező tőzsdei áremelkedés az árfolyam erősödésének hatására forintban kimutatva kisebb mértékűnek adódik. A fentiek miatt jövő héten, november 27-ére újabb emelés várható, a benzin ára 1-3 forinttal, a gázolaj ára 0-2 forinttal változhat.

A héten a kőolaj (Brent) spot hordónkénti ára 108,3 dollár/hordós szintről a hét végére 112,1 dollár/hordóra emelkedett, négy napon át 108,5 dollár körüli változott, s csak a hét utolsó napján nőtt 112 dollára.

A forint árfolyama a hét átlagában tompította a különböző piacokon dollárban mért áremelkedést. 

A hét folyamatai alapján, a már literre és forintra átszámolt különböző tőzsdei jegyzésárak mellett, a benzin esetében 0,2-1,8%-os,  a gázolajnál 0,3-1,2%-os emelkedést mutatnak a különböző piaci árváltozások és az árfolyam-változások együttesen.

A tőzsdei piaci folyamatok összességében – a 27%-os áfával is növelten – a benzinnél 1-3 forint közötti, a  gázolajnál 0-2 forint közötti emelés várható a piaci és az árfolyam adatok alapján. A benzin kis-kereskedelmi átlagára a piaci változásokat figyelembe véve várhatóan 409 Ft/literre nő, a gázolaj kis-kereskedelmi átlagára 424 forint/liter körül változhat. (A heti tény forint üzemanyag-árak adatait az Eurostat heti üzemanyagár statisztikájából vesszük, a magyar árakat a MEKH szolgáltatja az Eurostatnak.)

Az elmúlt egy év során a benzin ára 1, a gázolaj ára 2%-kal csökkent. Az időszaki havi átlagkeresetek emelkedtek, ezért tavalyhoz képest kb. 4%-kal több benzint és 5,5%-kal több gázolajat lehet egy havi nettó átlagkeresetből tankolni.

 

MEGJEGYZÉS

Fenti számításaink a nemzetközi tőzsdei és árfolyamváltozásokból adódó piaci hatásokat mutatják. A változások figyelembe vételéhez nem a Reuters , hanem más ügynökség jegyzési árait használja. A MOL az üzemanyagok nagykereskedelmi listaárát ennek alapján, illetve a mediterrán térségből vasúton történő fuvar, import és logisztikai költségek figyelembe vételével alakítja ki. Erre rakódik még a kiskereskedelmi árrés, ami meglehetősen nagy szórást mutat (az egyes kutak árképzése egymástól jelentősen eltérő). Mindez együttesen az üzemanyagárak kb. 50-55%-át teszik ki. Az üzemanyagárak másik felét a jövedéki adó (benzin esetében 120 Ft/liter, dízel esetében 110,35 Ft/liter), illetve a készletezési díj (benzin esetében 3,3 Ft/liter, dízel esetében 3,205 Ft/liter) fix tételek, valamint ezek összességére (így a jövedéki adóra is) kivetett 27%-os ÁFA jelenti.

A MOL rendszeresi árképzései eltérhetnek a piaci folyamatok által indokolt árváltozásoktól (pl. néhány forintos emelést átvíve a következő hétre), azonban hosszabb távon (1-2 hónap) a trendeknek mindenképpen azonosnak kell lenniük.

Forrás: GKI Energiakutató Kft.
.

 

(Ezt a cikket 244 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?