Brutálisan drágul a vontatók kötelező biztosítása

Másfélszeresére drágul a kötelező biztosítás a teherautókra, vontatókra. Mindenki egyszerre emel díjat, az olcsó biztosítók már nem bírják a jelenlegi bevételek mellett rendezni a kárigényeket. A biztosítási szektorra kivetett adók, elvonások miatt is emelni akarnak a társaságok. A drágulás leginkább a kisebb fuvarozókra jelent veszélyt, akik már az e-útdíjat is nehezen tudják kigazdálkodni.

Nyergesvontatót - ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor
ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

Több olyan hatás érte a piacot, ami miatt már nem tudnak a jelenlegi árszínvonalon dolgozni a biztosítók. A vontatók esetében a legsúlyosabb a helyzet. Ha például idén 300 ezer forintot fizetett valaki egész évre, akkor ez a díj rögtön 50 százalékkal, 450 ezerre ugorhat ugyanannál a biztosítónál. Ha valaki csak 2014. január 1. után köti meg az új szerződését, annak a kötelező díja még magasabb lehet – nyilatkozta az utdijhirek.hu érdeklődésére az MKFE Biztosítási Alkusz Kft. ügyvezetője.

Sárai Tamás elmondta, a drágulásnak több oka van. Jellemző, hogy a vontatók főleg külföldön közlekednek, ennek megfelelően gyakran ott okoznak kárt. Márpedig a nyugat-európai káresemények összege jellemzően jóval nagyobb, mintha ugyanaz az esemény belföldön következne be, a biztosítási díjakat azonban a magyar szintnek megfelelően állapították meg. Főként Nagy-Britanniából érkeznek brutális összegű kártérítési igények a biztosítókhoz, amit már csak díjemeléssel tudnak kompenzálni.

Jellemző volt a hazai piacra, hogy a KÖBE dolgozott a legkedvezőbb árakkal, ezért olyanok is szívesen választották, akik gyakran okoztak kárt, ezért más biztosítóknál már lényegesen többet kellett volna fizetniük. Mára azonban a KÖBE sem tudja a korábbi díjért vállalni azok kockázatát, akik után gyakran és sokat kellene fizetni.

A káreseményektől függetlenül is drágulhatnak a díjak, ugyanis az elmúlt időszak kormányzati intézkedései érzékenyen érintették a bankok, biztosítók főként külföldi tulajdonosait. A szektorra kivetett adók, elvonások miatt az eredményük egy része elveszett, ezért a következő évben a bevételi oldalt szeretnék erősíteni.

Elképzelhető, hogy a díjemelés megritkítja a fuvarozók táborát. Főleg azok kerülhetnek veszélybe, akik pár autót tartanak fenn, és az e-útdíj miatt egyébként is nehezebben tudják kigazdálkodni a költségeiket.

Forrás: utdijhirek.hu
.

(Ezt a cikket 528 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?