Hamarosan elkezdődik a téli üzem az M5-ös autópályán

A balástyai autópálya mérnökségen tartott előadással és gépszemlével vette kezdetét a téli időszámítás az M5-ös autópályán. A működtetésért felelős AKA Alföld Koncessziós Autópálya Zrt. és az üzemeltető A-WAY ITE Zrt. téli üzemeltetésre felkészített karbantartó flottával és rendszeres útellenőri szolgálattal biztosítja a balesetmentes közlekedés feltételeit.

Fotó: AKA Zrt.

Az autópálya kezelő hagyományos téli gépszemléjén az Országos Mentőszolgálat M5 autópályán szolgálatot teljesítő munkatársa osztotta meg tapasztalatait, illetve Taskovics Attila, az A-WAY ITE Zrt. üzemeltetési igazgatója tartott előadást a téli közlekedés sajátosságairól. Ezt követően bemutatták a készenlétben álló többfunkciós gépparkot is.

A 156,6 km hosszú autópálya szakasz üzemeltetését három üzemmérnökség – az újhartyáni, a kiskunfélegyházi és a balástyai – és speciálisan a télre felkészített gépjárművek segítségével látják el. A síkosságmentesítést, valamint a hó eltakarítását kilenc saját gépjármű, hat többfunkciós, sózásra és ekézésre is alkalmas Unimog, három rakodó- és szükség szerint további bérelt gépjárművek segítségével látják el.

A forgalombiztonság növelése érdekében térfigyelő kamerarendszert is üzembe helyez hamarosan az autópálya kezelő, mely a csomópontokban folyamatos forgalomfigyelést tesz lehetővé. Emellett rendszeresen végeznek útellenőrzést a teljes úthálózaton, napközben kétóránként, 22 és 6 óra között pedig négyóránként vizsgálják az autópálya állapotát. Az autópálya mentén található meteorológiai állomások 5 percenként automatikusan továbbítják az aktuális időjárás adatokat, az Országos Meteorológiai Szolgálat műholdfelvétellel kombinált felhőképes adatai pedig akár 15 perces frissítéssel is lekérhetők. Mindezek mellett egy jegesedés-előrejelző rendszer is rendelkezésre áll a téli időszakban, de az utazók biztonságát a két kilométerenként elhelyezett segélykérő telefonok is biztosítják.

A balesetmentes közlekedés ugyanakkor az utazók magatartásától és a gépjárművek felkészültségétől is függ. A biztonságos és zavartalan téli közlekedés érdekében érdemes mielőbb átvizsgálni és téliesíteni a gépjárművet.

Indulás előtt ellenőrizzék az Utinform és az AKA Zrt. honlapján található interaktív térkép útinformációit, utazás közben pedig ügyeljenek a követési távolság és a közlekedési szabályok betartására.
________________________________________

2013. évi fejlesztések

Az AKA Zrt. és az AWAY-ITE Zrt. célja, hogy minden rendelkezésükre álló eszközzel ellássák az illetékességükbe tartozó feladatokat, így biztosítva a balesetmentes közlekedés feltételeit az M5-ösön. A téliesített géppark mellett az idei év fejlesztései közé tartoznak pihenőhelyi felújítások, hídkarbantartási munkák, szalagkorlát- és táblacserék, illetve számos szakaszon a teljes burkolat felújítása.

Forrás: AKA Zrt.
.

(Ezt a cikket 329 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?