E-útdíj: fontos információk az úthasználati jogosultság megváltásához

Szeretnénk tájékoztatást nyújtani az elektronikus útdíjszedési rendszer használatával kapcsolatos fontos tudnivalókról, illetve felhívni figyelmét, hogy fontos a járműadatok pontos megadása gépjármű regisztrációkor és viszonylati jegy vásárláskor. 

kamion-forgalom-m7-130623Az útdíj mértékét a jármű kategóriája és környezetvédelmi besorolása is befolyásolja az út kategóriáján kívül. Fontos, hogy a felhasználó a gépjármű alapadatait (rendszám és felségjelzés), valamint a díjfizetési szempontból releváns további paramétereit (járműkategória és környezetvédelmi besorolás) helyesen adja meg a vásárláskor/regisztrációkor. Amennyiben ezek az adatok helytelenül vannak megadva, jogosulatlan úthasználóvá válik, és akár 110 000 Ft összegű bírsággal is sújthatják. 

A fizetendő díj meghatározásában fontos szerepet játszik tehát a gépjármű környezetvédelmi besorolása, ezért fontos, hogy a járműkategória mellett ezt az adatot is pontosan adja meg viszonylati jegy vásárlása, vagy a gépjármű regisztrálása során. A gépjármű környezetvédelmi (EURO) besorolását a forgalmi engedélyben szereplő hatósági bejegyzés alapján állapíthatja meg. Az EURO besorolás megállapításához segítséget nyújt az ezen linken megtekinthető táblázat, mely a 6/1990. (IV. 12.) KöHÉM rendelet előírásai alapján tartalmazza, hogy a forgalmi engedélyben feltüntetett jelzések, (amelyek helyett) milyen EURO kategóriáknak felelnek meg. 

Tekintettel arra, hogy a következő időszakban az úthasználati jogosultságokra vonatkozó fokozott ellenőrzések várhatóak, és a díjfizetést befolyásoló járműparaméterek – így például a környezetvédelmi besorolás – helytelen megadása jogosulatlan úthasználatot eredményezhet, ezúton javasoljuk, hogy ellenőrizze a regisztrációjában rögzített gépjármű adatokat, illetve viszonylati jegy vásárlása során is kiemelt figyelemmel vizsgálja meg a fent felsorolt adatok helyességét. 

Együttműködését köszönjük! Balesetmentes közlekedést kívánunk!

Nemzeti Útdíjfizetési Szolgáltató Zrt.

Forrás: nemzetiutdij.hu
.

(Ezt a cikket 480 alkalommal tekintették meg.)