Volvo Trucks: Többéves tesztelés az első osztályú városi közlekedés mögött

A Volvo Trucks új Volvo FE és Volvo FL teherautói minden eddiginél könnyebben vezethetők városi környezetben. Ez az ígéret többéves tesztelésen és termékfejlesztésen alapul. A hatékonyság és a maximális járművezetői kényelem garantálása érdekében mindent teszteltek – a kormánykeréktől és az apró vibrációktól a motorok zajszintjéig.

Az új Euro 6-os motorok laboratóriumi tesztpadon végzett alapos vizsgálatokat követően számtalan kört tettek meg a Volvo Trucks tesztpályáján.
Az új Euro 6-os motorok laboratóriumi tesztpadon végzett alapos vizsgálatokat követően számtalan kört tettek meg a Volvo Trucks tesztpályáján.

Az új Volvo FE és Volvo FL teherautók fejlesztése során a legfontosabb szerepet a járművezető munkavégzésének megkönnyítése játszotta, olyan járművek megalkotása révén, amelyek könnyen vezethetők és kényelmesek.

„Kiváló minőségű termékeket szeretnénk kínálni ügyfeleinknek. A puszta fizikai igénybevétel elviselése éppen olyan fontos a teherautók esetében, mint az ügyfelek igényeinek és elvárásainak teljesítése” – mondja Hayder Wokil, a Volvo Trucks minőségbiztosítási igazgatója.

Helyszíni tesztek az ügyfeleknél

Karli Walter, aki 14 éve vezet áruterítő teherautókat a svájci Gabriel fuvarvállalatnál, hét hónapon át tesztelte az új Volvo FL-t.

„Az új Volvo FL két legjobb tulajdonsága az általános hozzáférhetőség és a kiemelkedő manőverezőképesség. Szenzációs volt, amikor keskeny utcákon és szűk helyeken kellett áthajtanom. Ez az új típus erősebb, nagyobb teherbírású és élvezetesen vezethető” – mondja.

A Volvo Trucks által végzett tesztek sorában a helyszíni tesztek a legfontosabbak közé tartoznak. Ezekkel biztosítható, hogy az átfogó termékfejlesztés illeszkedjen a valós körülményekhez.

„A tesztsofőrök visszajelzései rendkívül értékesek a számunkra. Ez a visszaigazolása mindennek, amit teszünk. Ez végeredményben egyetlen magától értetődő tényező kérdése: egyszerűen az ügyfeleink elvárásaink teljesítése” – mondja Hayder Wokil.

A csendesebb fülke legnagyobb előnye, hogy a járművezető kevésbé fárad el
A csendesebb fülke legnagyobb előnye, hogy a járművezető kevésbé fárad el

Alacsony zajszint városi közlekedésre optimalizálva

A járművezetői kényelemmel kapcsolatosan az egyik legfontosabb tényező az alacsony zajszint a fülkében. Ezért minden apró részletet – a tükrök, az ülések és a kormánykerék vibrációitól a motor és az ablakok által keltett zajokig – alaposan áttanulmányozunk és értékeltünk. A teljesen új Euro 6-os motorok jóvoltából számottevően csökkent a fülkében mérhető motorzaj szintje.

„Az új motorok kisebb fordulatszámon üzemelnek, ami csendesebbé, és alkalmasabbá teszi őket a városi környezetben való haladásra. A csendesebb fülke legnagyobb előnye, hogy a járművezető kevésbé fárad el. Az éberebb járművezető figyelmesebb és biztonságosabb is” – mondja Tobias Bergman a Volvo Trucks FE és FL teherautókért felelős termékmenedzsere.

 A Volvo Trucks új Volvo FE és Volvo FL teherautói minden eddiginél könnyebben vezethetők városi környezetben.
A Volvo Trucks új Volvo FE és Volvo FL teherautói minden eddiginél könnyebben vezethetők városi környezetben.

A teherautó teljes üzemi élettartamának ellenőrzése

A járművezetők munkakörnyezetének fejlesztésében egy másik fontos terület az egyenetlen útfelületen, kátyúkon és zökkenőkön áthajtva végzett kényelmi tesztelés. Felmérik a teherautóban keletkező vibrációkat, amelyek később a legapróbb részletekig reprodukálhatók egy laboratóriumi rázópadon.

A laboratóriumi tesztpadon végzett alapos vizsgálatokat követően a teherautók – beleértve az új Euro 6-os motorokat és az automatikus I-Shift sebességváltót is – számtalan kört tettek meg a Volvo Trucks tesztpályáján. A sebességváltó képességeit 25%-ot is elérő meredekségű emelkedőkön elindulva tesztelték.

„A teljes járművön gyorsított tartóssági teszteket végeztünk. Ezek a legátfogóbb tesztjeink közé tartoznak, amelyekkel a teherautó teljes üzemi élettartama ellenőrizhető. Ezekkel az új típusokkal összességében 12 ezer kilométert tettünk meg megerőltető tesztpályákon és közúton, ami 500 ezer kilométernyi átlagos körülmények közötti haladásnak felel meg – vagy egy teherautó üzemi élettartamának” – mondja Hayder Wokil.

A sebességváltó képességeit 25%-ot is elérő meredekségű emelkedőkön elindulva tesztelték.
A sebességváltó képességeit 25%-ot is elérő meredekségű emelkedőkön elindulva tesztelték.

Az új Volvo FE és Volvo FL teherautókkal kapcsolatos adatok

Az új Volvo FE és Volvo FL teherautókat az egyszerű városi vezetésre optimalizálták. A legfontosabb új termékjellemzők közé tartoznak az új Euro 6-os motorok – a D5 és a D8 -, amelyek a nyomaték gyorsabb felépülésének köszönhetően jobb menetjellemzőket és magasabb szintű termelékenységet kínálnak. Az új Volvo FE immár I-Shifttel is rendelhető, ami megkönnyíti a járművezető életét, mivel stresszes helyzetekben nem kell kézzel fokozatot váltania. Az új Volvo FL alacsonyabb belépésű változatban is rendelhető, jobb kilátással és könnyebb rakodhatósággal, illetve 500 kg-mal nagyobb teherbírással. Mindkét típus csendesebb lett és korszerűsítésre került, ergonomikusabb és biztonságosabb üléseket, valamint továbbfejlesztett műszeregységet kínálnak.

Forrás: Volvo Trucks
.

(Ezt a cikket 440 alkalommal tekintették meg.)