Több mint kétszáz résztvevővel tartottak védelmi gyakorlatot az M70-es autóúton

Több mint kétszáz résztvevővel tartottak többórás védelmi gyakorlatot csütörtökön az M70-es autóúton, teljes lezárás mellett kamion, busz és személyautó balesetét és mentését imitálták.

Tűzoltók szabadítanak ki egy sérülést szimuláló személyt egy autóból 2013. január 14-én az M3-as autópálya átadás előtti szakaszán, az ófehértói felhajtónál, ahol a katasztrófavédelem és a mentők munkatársai egy veszélyes anyagot szállítói kamion és személygépkocsi megrendezett ütközésénél tartottak gyakorlatot. MTI Fotó: Balázs Attila
Tűzoltók szabadítanak ki egy sérülést szimuláló személyt egy autóból 2013. január 14-én az M3-as autópálya átadás előtti szakaszán, az ófehértói felhajtónál, ahol a katasztrófavédelem és a mentők munkatársai egy veszélyes anyagot szállítói kamion és személygépkocsi megrendezett ütközésénél tartottak gyakorlatot.
MTI Fotó: Balázs Attila

A komplex védelmi gyakorlat miatt reggel 8-tól kora délutánig lezárták a zalai autóút Letenye és Muraszemenye közötti szakaszát, a forgalmat a párhuzamos mellékútra terelték.

Rigó Csaba megyei kormánymegbízott, az Együttműködés-2013 elnevezésű gyakorlatot szervező Zala Megyei Védelmi Bizottság elnöke az MTI-nek elmondta: egy 22 tonnás, veszélyes anyagot, klórt szállító tartálykocsi, autóbusz és személyautó ütközését, illetve mentését szimulálták. A forgatókönyv szerint a baleset egy halálos áldozatot követelt, ketten súlyosan, négyen könnyebben megsérültek.

A gyakorlaton a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság egységei, a Zala Megyei Rendőr-főkapitányság állománya, a Lenti Rescue műszaki mentők, a Magyar Közút Nonprofit Zrt. munkatársai, a Pécsi Tudományegyetem Egészségtudományi Kar sürgősségi ellátási tanszékének munkacsoportja, valamint az Országos Mentőszolgálat és a légi mentők járművei és munkatársai vettek részt, csatlakoztak polgárőrök és önkéntes mentőcsapatok is. A helyszínt úgy választották meg, hogy egy közeli felüljáróról a környékbeli települések vezetői, civil szervezetek és szolgáltatók képviselői is megtekinthessék, ehhez egy videoközvetítésre alkalmas LED-falat és hangosítást is felszereltek az autóúton.

A kormánymegbízott elmondta: ilyesfajta összetett gyakorlatra évtizedek óta nem volt példa a környéken, holott az M70-esen korábban számos közúti tragédia történt. Az volt a céljuk a rendezvénnyel, hogy a hivatásosok és a részt vevő civilek megismerjék, milyen feladataik adódnak egy súlyos baleset következményeként.

Hozzátette, hogy a gyakorlatot a térségbeli, nemrég létrehozott önkéntes mentőegységek bevonásával tartották, ők árvízvédelmi töltés építésében is segédkeztek. Ezen túlmenően Letenyén, a megrendezett tömegbalesethez kapcsolódóan kialakítottak egy ideiglenes elhelyezési lehetőséget a szivárgó klór miatt kitelepített lakosoknak.

Egri Gyula, a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság igazgatója arról számolt be, hogy a gyakorlatot 222 résztvevővel szervezték meg. Fontosnak nevezte, hogy az ország egyik legforgalmasabb és legveszélyesebb nemzetközi tranzitútvonalán a hasonló balesetek kezelésére együttműködésben készüljenek fel.

Forrás: MTI  (blb \ bcl \ blz)
.

(Ezt a cikket 337 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?