A Scania a gravitáció hasznosításával takarít meg üzemanyagot

A Scania 2013 őszén vezeti be Eco-roll elnevezésű újdonságát, amely akár további két százalékos üzemanyag-megtakarítást tesz lehetővé. Az Eco-roll rendszer kiszámolja, hogy a tehergépkocsi a gravitációt kihasználva mikor gurulhat üresben a lejtőn.

Scania-Eco-rollAz európai ügyfelek által már a 2013 őszén megrendelt, Scania Opticruise-zal és Scania Active Prediction rendszerrel felszerelt, és 2014 tavaszán leszállításra kerülő tehergépkocsikban is jelen lesz a Scania legfrissebb, üzemanyag-megtakarításra, és így költségcsökkentésre alkalmas újdonsága, a Scania Eco-roll rendszer. A rendszer kiszámítja, hogy lejtőn történő haladáskor üzemanyag-fogyasztás szempontjából melyik megoldás hatékonyabb: üresben, alapjáraton gurulni vagy a motorfék használatával üzemanyag-befecskendezés nélkül.

A két megoldás közötti választás – üresben gurulni vagy motorfékkel leereszkedni – nem annyira egyértelmű, mint amilyennek első hallásra tűnik. A Scania Active Prediction rendszere végzi el az automatikus számításokat. Amennyiben a rendszer az Eco-roll és így a mozgási energia használatát választja, akkor a cél, hogy legalább tíz másodpercen keresztül üresben guruljon a jármű, ugyanis rövidebb idő kevésbé hasznos. Ugyanakkor a sebesség sem lehet annyira magas, hogy a motorfék aktivizálódjon, mert ez negatív hatással lenne az üzemanyag-megtakarításra.

A Scania Active Prediction rendszere egyaránt használja a GPS-t helymeghatározás céljából, valamint a domborzati térképeket a sebesség megfelelő beállítása érdekében. Attól függően, hogy a járművezető milyen üzemmódot választ, a tehergépkocsi számtalan stratégia közül választhat annak érdekében, hogy a lehető legkevesebb üzemanyagot használja el vagy a legmagasabb átlagsebességet érje el. Azokban az országokban, ahol a domborzati térkép rendelkezésre áll, a Scania Eco-roll a hosszú távú fuvarozásra készülő járművekben az alapfelszereltség részét képezi, amennyiben az autót kétpedálos Scania Opticruise-zal, Active Prediction-nal és Euro 6 motorral rendeli meg az ügyfél.

A Scania Active Prediction rendszere ráadásul most a további fejlesztéseknek köszönhetően még jobb a sebességváltási stratégia optimalizálásában. Kielemzi, hogy az emelkedőből még mennyi van hátra, így a Scania motorok már alacsony fordulatszámon rendelkezésre álló nagy nyomatékát kihasználva elkerüli a felesleges sebességváltásokat.

Forrás: Scania
.

(Ezt a cikket 418 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?