Gazdaság Hírek Logisztika

A DHL logisztikai bázist nyitott Budapesten

A DHL logisztikai bázist nyitott a budapesti Liszt Ferenc-reptéren, a Budapest Airport Business Parkjában.

ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor
ORFK légi felvétele: H.Szabó Sándor

Völner Pál, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium infrastruktúráért felelős államtitkára szerdán az új bázis átadási ünnepségén elmondta: a fejlett infrastruktúra, valamint a képzett munkaerő és a rugalmas munkaerőpiac előnyös a befektetők számára. Emlékeztetett arra, hogy a Budapest Airport ezer kilométeres körzetében tíz ország hasonló létesítménye található.

Frank Appel, a Deutsche Post DHL vezérigazgatója a megnyitón jelezte, hogy a 17 ezer négyzetméteres új bázison már augusztus óta tevékenykedik a Deutsche Post DHL légi és tengeri szállítmányozási üzletága, decembertől pedig már jelen lesz a közúti szállítmányozási üzletág, a DHL Freight is.

A kormány 2010-ben összefogást kínált azoknak a befektetőknek, amelyek együtt akarnak működni vele – közölte az államtitkár, kiemelve, hogy a Budapest Airport az elmúlt években a privatizációs szerződésben vállalt 261 millió euró helyett 300 millió eurót ruházott be. Ennek része a Business Park, amelynek első hosszú távú bérlője a DHL. Jelenleg 150 alkalmazott dolgozik itt, de év végére a számuk meghaladja a 200-at – tette hozzá Völner Pál.

Frank Appel elmondta, hogy a DHL magyarországi forgalma évi 220 millió euró. A cégcsoport globális forgalma 55 milliárd eurót tesz ki évente, amely fele a magyar bruttó hazai terméknek (GDP-nek) – tette hozzá a vezérigazgató, aki szólt arról is, hogy ma már minden éjszaka érkezik DHL-repülőgép Budapestre.

Gerhard Schroeder, a Budapest Airport igazgatósági elnöke az új logisztikai központ elhelyezkedését emelte ki. A repülőtéri út mellett fekszik, a repülőtér területén belül, közel a Budapestről induló autópályákhoz. A logisztikai bázis 10 millió euróba került, és hosszú távú együttműködés keretében, kedvező áron bérlik a Budapest Airporttól – tette hozzá az elnök.

A logisztikai központba beköltözött DHL Global Forwarding légi- és tengeri szállítmányozással foglalkozik, a decemberben ide költöző DHL Freight Európa egyik legnagyobb szállítmányozási cége.

Forrás: MTI  (ghg \ gtr \ gkp)
.

(Ezt a cikket 334 alkalommal tekintették meg.)