Busz hírek Hírek Kiállítások Márkahírek Rendezvények Scania

Scania a 2013-as kortrijki Busworld kiállításon – A Scania különleges megoldásai

A Scania bármilyen személyszállítási igényre hatékony, személyre szabott buszközlekedési megoldást tud ajánlani. Mindemellett a svéd gyártó a buszrendszerek terén is komoly referenciákkal büszkélkedhet. Ezeket a megoldásokat az üzemeltetőkkel történő szoros együttműködésben dolgozza ki a vállalat.

Scania Citywide, Scania OmniExpress és Scania Touring.

Semmi nem olyan rugalmas, mint a buszos közlekedés

A Scania három olyan kiemelt területet határozott meg cselekvési térként, amelyek mentén haladva a buszos közlekedéssel el lehet jutni a fenntarthatóságig, miközben azonnali előnyöket biztosít a személyszállítás területén, valamint a társadalom számára is:

 • A szállítás területe: jobb logisztikai megoldások, kizárólagos útvonalak és megnövelt utazási komfort.
 • Energia-megtakarítás: hatékonyabb járművek, a járművezetőt támogató rendszerek és a gépkocsivezetők képzése.
 • Fosszilis üzemanyagok felváltása: biodízel, biogáz és bioetanol üzemanyagok használata.

Mi a legnagyobb kihívás?

A világ számos részén jelenleg végbemenő erőteljese urbanizáció azonnali lépéseket követel annak érdekében, hogy ne csak a forgalmi dugók szűnjenek meg, hanem egyes esetekben a közlekedési rendszer összeomlását és így az élhetetlen városok kialakulását elkerüljék. Ez kiemelt terület a buszos személyszállítás szempontjából, ahol nem csak arról van szó, hogy meg kell győzni a lakosokat arról, hogy az autóikat letéve a közösségi közlekedés kínálta megoldásokat vegyék igénybe. Megfelelő személyszállítási alternatívákat kell kínálni számukra.

Bus Rapid Transit (BRT). Jiangsu tartomány, Kína.

A járművezetők támogatása – a legfontosabb tényező

A Scania Járművezető-támogatás (Scania Driver Support) a Scania távolsági és helyközi buszainak integrált funkciója. A rendszer célja a biztonságos és üzemanyag-hatékony vezetés elősegítése, miközben csökkenti a jármű kopását, valamint valós idejű tanácsokat és tippeket ad a járművezetőknek tudásuk javítására, illetve a járművezető-képzés során megszerzett ismereteik fenntartására. A rendszer által mért paraméterek a következők:

 • Lejtőn és emelkedőn történő vezetés: hegyes, dombos vidéken történő haladás értékelése
 • Előrelátás: az egyes közlekedési helyzetek kezelése
 • Fékhasználat: a különböző fékek kombinált használata
 • Sebességfokozat megválasztása (abban az esetben, ha a sebességfokozat kiválasztása manuálisan történik).

A rendszertől kapott visszajelzések a központi kijelzőn láthatóak, az egyes vezetési szakaszok után az összesített pontok is itt jelennek meg.

Scania Citywide LE. Södertälje, Svédország

A Scania Active Prediction opcionális megoldás a távolsági járatokat üzemeltető és helyközi járatokkal dolgozó ügyfelek számára a Scania Opticruise automatizált sebességváltóval felszerelt buszok esetében. Ez egy GPS-alapú tempomat, ami automatikusan hozzáigazítja a jármű sebességét az útvonal domborzatához, így minimalizálva az üzemanyag-fogyasztást és maximalizálva az utazási kényelmet. A sebesség meghatározása a fedélzeti rendszerben tárolt domborzati térkép alapján történik. Azokban az országokban, ahol az adatok hiányoznak, a Scania Ecocruise használható helyette.

A távolsági és helyközi járatok esetében rendelhető aktív vészfékrendszer (AEBS) feladata a hátulról történő ráfutásos balesetek megelőzése. A rendszer szinkronizálható a sávelhagyásra figyelmeztető rendszerrel (LDW), amely az akaratlan sávváltásra figyelmezteti a vezetőt. Az adaptív távolságtartó automatika (ACC) opcionális.

Scania Metrolink.

Üzemeltetés közbeni támogatás – ami a Scaniát egyedülállóvá teszi

A Busworld-ön kiállított járművek a világszinten értékesített tipikus Scania buszokat képviselik és mindegyikük a Scania által tervezett felépítménnyel rendelkezik. Hasonló specifikációjú buszokat nagy számban értékesítenek az egyes helyi piacokon preferált felépítménygyártó-partnerekkel történő együttműködés keretében. Összességében elmondható, hogy a teljes alkatrészellátás és szervizkiszolgálás a Scania értékesítési és szervizhálózatán keresztül kerül felajánlásra az ügyfeleknek.

A flottakezelési és karbantartási szolgáltatások az egyes üzemeltetők igényeire szabhatók. Gazdasági szempontból a legfontosabbak a járművezetőre és a járműre koncentráló szolgáltatások, amelyek segítenek a jármű működtetésének és vezetésének pontos nyomon követésében és az eltérések korrigálásában.

Scania járművezető-képzés. Stockholm, Svédország

Személyre szabott Járművezető-képzés szintén kérhető, a különféle üzemeltetési területeknek megfelelően. Az alkalmazott járművezetési technikák fejlesztése érdekében elérhető a Járművezetői tanácsadás (Driver Coaching) szolgáltatás is.

A szervizszolgáltatások a javítási és karbantartási szerződések számos verziójára kiterjedhetnek, sőt magukban foglalhatják a tulajdonos szervizének átvételét és üzemeltetését, de akár más márkák javítását is. A megelőző karbantartások, valamint a távdiagnosztika a szervizszolgáltatások részét képezik, ez utóbbi segítségével az úton dolgozó járművekben menet közben megállapítható, hogy a szervizlátogatást megelőzően milyen probléma elhárítására készüljön fel a szerviz.

A Busworld-ön kiállított járművek

A kiállított négy jármű az európai eladások alapján legnépszerűbb menetrendszerinti és különjárati buszokat reprezentálja.

 • Scania Citywide LF 21+2 ülés
  12 m 4×2 teljes hosszában alacsonypadlós városi busz maximális utaskapacitással és teljesítményszinttel, 2-2-2 ajtóképlettel (opcionális csúsztatva nyíló ajtókkal). Az új 7 literes 280 lóerős  Euro 6 dízelmotor automata váltóval elegendő teljesítményt biztosít a városbeli üzemelésre. Robusztus, de ugyanakkor kis súlyú alumínium felépítmény 21+2 üléssel.
 • Scania Citywide LE 53+2 ülés
  14,8 m 6×2 kerékképletű alacsony belépésű gázüzemű busz a hajtott tengely mögött található kormányzott segédtengellyel. A 340 lóerős, kiemelkedő 1.600 Nm nyomatékú gázüzemű Euro 6 motor a dízelmotorokhoz hasonló erős teljesítményt nyújt – automata váltóval kombinálva. A nagy utaskapacitás alkalmassá teszi a járművet menetrend szerinti városi üzemeltetésre, csakúgy, mint rövid vagy közepes távú helyközi járatokra. 1-1-1 ajtóképlet.
 • Scania OmniExpress 3,40 57 ülés
  A 13 m 4×2 HD kivitelű busz 360 lőerős, az Euro 6 normát csak az SCR technológiával teljesítő motorral. Scania Opticruise automatizált váltási rendszerrel. 57 ülés, 1-1-0 ajtóképlet. Az üzemeltetők igényei szerint hosszúság és magasság szempontjából rugalmasan megválasztható felépítmény.
 • Scania Touring 49 ülés
  12 m 4×2 HD kivitelű busz 450 lóerős Euro 6-os motorral, 2.350 Nm nyomatékkal és Scania Opticruise automatizált váltóval. Ez a hajtáslánc-opció még a legnehezebb útvonalak esetén is magabiztos teljesítményt nyújt. 1-1-0 ajtóképlet.

Forrás: Scania
.

 

(Ezt a cikket 275 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .