Gazdaság Hírek Közút

Derecskétől nyugatra épülhet tovább az M35-ös autópálya

Egy csaknem nyolcéves engedélyezési eljárás lezárultával eldőlt, hogy a Derecskétől nyugatra tervezett nyomvonalon épülhet meg az M35-ös autópálya Debrecen és Berettyóújfalu közötti szakasza – tájékoztatta a Nemzeti Infrastruktúra Fejlesztő (NIF) Zrt. kommunikációs igazgatója pénteken az MTI-t.

m35-aszfaltLoppert Dániel emlékeztetett: Derecskétől nyugatra jó minőségű termőföldek, míg a településtől keletre természetvédelmi területek helyezkednek el, köztük tájvédelmi körzet és Natura 2000-es védettségű területek is. A nyomvonalkutatás megkezdésekor a sok változat közül a NIF Zrt. a legjobbnak ítélt változatot választotta ki Derecskétől mind nyugatra, mind pedig keletre.

A 2005-ben elkezdett hosszas engedélyezési eljárásokat követően a hatóságok a nyugati nyomvonalra adták ki a környezetvédelmi engedélyt, amelyet három derecskei lakos bírósági úton támadott meg. Az alperes a másodfokú környezetvédelmi hatóság volt, a NIF Zrt. csak alperesi beavatkozóként jelent meg.

A Debreceni Törvényszék korábban megsemmisítette a jogerős környezetvédelmi engedélyt. A NIF Zrt. a Kúriához fordult, amely azonban a törvényszék ítéletét semmisítette meg, így a Derecskét érintő szakasz már végérvényes környezetvédelmi engedéllyel rendelkezik. A döntés tehát jogerős és végrehajtható – tette hozzá.

A Hajdú-Bihar Megyei Kormányhivatal Földhivatala az érintett termőföldek más célú használatához szeptember 24-i határozatával hozzájárult. Loppert Dániel ismertette: a három szakaszból álló építkezés első két – Debrecen és Derecske közötti – szakaszához hamarosan várható az építési engedély kiadása.

A harmadik – Derecskétől az M4-M35-M47-es utak Berettyóújfalu mellé tervezett csomópontjáig vezető – szakasz még tervezés alatt van, így az autópálya építése a következő uniós költségvetési ciklusban indulhat el. A kivitelezés összegét a közbeszerzési kiírást követően tudja megadni a NIF Zrt., de a tervek szerint 85 százalékos uniós pályázati forrást és 15 százalékos kormányzati forrást használnak fel – közölte Loppert Dániel.

Forrás: MTI  (htzs \ guz \ gkp)
.

(Ezt a cikket 233 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .