A közlekedési szakszervezetek hétpontos petíciót juttatnak el a kormánynak

A Közlekedési Szakszervezetek Országos Szövetsége (KSZOSZ) hét pontból álló petíciót fogadott el pénteki kongresszusán, követelését eljuttatja a kormány illetékeseihez – közölte a szakszervezet az MTI-vel.

Tájékoztatásuk szerint a KSZOSZ tagszervezetei – a Vasutasok Szakszervezete, a Teherfuvarozók Európai Szakszervezete, a Közúti Közlekedési Szakszervezet, a Pályavasúti Dolgozók Szakszervezete, valamint a Városi Közlekedési Szakszervezetek Szövetsége – a petícióban felszólítják a kormányt, hogy változtasson eddigi magatartásán a szociális párbeszéddel kapcsolatban, és kompetens személy kijelölése mellett haladéktalanul kezdődjenek meg a tárgyalások több témában.

Követelik, hogy kezdődjön szakmai párbeszéd a közlekedési ágazaton belül a Közlekedési Kerekasztal létrehozására, tegyen intézkedéseket a kormány a közösségi közlekedés menetrendjeinek összehangolására, továbbá tartsa hatályban a korkedvezmény intézményrendszerét, vizsgálja felül a veszélyes és egészségre ártalmas munkakörök szabályozását, biztosítsa és tegyen lépéseket annak érdekében, hogy minden munkavállaló tranzakciós díj nélkül jusson a havi munkabéréhez.

Szorgalmazzák, hogy vizsgálják felül a gyorsvonati pótjegy bevezetésének kedvezőtlen hatását a munkavállalókra, a vasutas munkavállalók családtagjaira és nyugdíjasaira, valamint a közúti közlekedésben dolgozókra is. Emellett elvárják, hogy Magyarországon a járművezetők és nemzetközi gépjárművezetők szakmai státusát ismerjék el – közölte a KSZOSZ.

Forrás: MTI  (gpe \ guz \ gkp)
.

(Ezt a cikket 200 alkalommal tekintették meg.)

Vélemény, hozzászólás?