Ellenőrzések Fuvarpiac Gazdaság Hírek Szervezetek hírei

MKFE: A hazai fuvarozók piacvédelme

Magyarország 2013. október 1-jétől fokozottan ellenőrzi a tevékenységi és közlekedési engedélyek meglétét és helyes használatát! Ettől a naptól a felrakóhelyeket és a címzetteket is jogszabály kötelezi ezek ellenőrzésére.

MKFE-kor-logoA Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete hosszú ideje törekszik annak elérésére, hogy más uniós tagállamok gyakorlatához hasonlóan hazánkban is hatékonyabb legyen a hazai fuvarozók piacvédelme. Egyesületünk több alkalommal kezdeményezett jogszabály-módosítást, illetve kereste azokat a technikai lehetőségeket (pl. engedély bélyegző automaták üzembe állítása), mely hatékonyabbá teheti az ellenőrzési rendszert. Az automaták vonatkozásában az egyesületünk felajánlással is élt, miszerint beszerzi azokat, ha üzembe állításuk megtörténik.

Egyesületünk sikernek minősítette, hogy a 261/2011. (XII.7.) Kormányrendelet október 1-jétől hatályos módosulása értelmében az áruk felrakó- és lerakóhelyei kötelesek a szükséges tevékenységi és közlekedési engedélyek meglétét és érvényességét ellenőrizni. Ugyanakkor úgy látjuk, hogy ez még nem jelent megoldást, ezért az Elnökség egyrészt a téma kiemelkedő fontossága miatt, másrészt abból az okból kifolyólag, hogy az ellenőrzés több minisztérium felügyelete alatt álló több hatóság feladatköre, úgy döntött, hogy a megoldás sürgetése érdekében közvetlenül Magyarország miniszterelnökéhez fordul.

Javaslatcsomagunk négy pillérre épül:

  1. Bélyegző automaták rendszerbe állítása, a közlekedési engedélyek ezek általi kezelésének jogszabályi előírása (fenntartva a beszerzésre, illetve finanszírozásra vonatkozó egyesületi felajánlásunkat);
  2. A hivatkozott kormányrendelet kiegészítésének szorgalmazása a kötelezettség elmulasztásának szankciójával;
  3. Kampány annak érdekében, hogy a piacvédelem és az árukibocsátók felelőssége erősödjön
  4. Az e-útdíj adta informatikai lehetőségek és ellenőrzések felhasználása az engedély nélküli fuvarozások kiszűrésére is.

Forrás: www.mkfe.hu – A SZOLGÁLTATÓ ÉRDEKVÉDELEM
.

(Ezt a cikket 248 alkalommal tekintették meg.)

LEAVE A RESPONSE

Ez az oldal az Akismet szolgáltatást használja a spam csökkentésére. Ismerje meg a hozzászólás adatainak feldolgozását .